Buitenlands kamp

Een groep jins staan op een top van een berg.

Het overlegcomité van 4 juni was duidelijk: je mag op buitenlands kamp vertrekken. Maar de beslissing om effectief te gaan, blijft een moeilijke afweging die je best met je hele groep neemt. Samen met ploeg Internationaal zetten we alles voor jullie op een rij.

Wat weten we al?

Vanaf 1 juli kan je reizen binnen de EU met een coronapaspoort. Iedereen die nog geen twee weken volledig gevaccineerd is - wellicht het merendeel van jouw scoutsgroep- en niet kan aantonen dat zij/hij antilichamen heeft, moet een covid-test ondergaan minder dan 72 uur voor vertrek. Wie nog niet volledig gevaccineerd is, krijgt twee gratis PCR-testen om te reizen en andere activiteiten te doen waarvoor je een test moet voorleggen. Deze PCR-testen kan je aanvragen vanaf 28 juni.

Belangrijk om weten:  de regels zijn veranderlijk en variëren per land. Informeer je goed over de (jeugdwerk)regels in het land van bestemming. Sommige landen leggen een bijkomende test of zelfs een quarantaineperiode op bij aankomst.

Voor vertrek

Check regelmatig de regels in het land van bestemming en pas indien nodig jullie kampprogramma aan:

 • Lees het reisadvies van de overheid van jouw land. Is het reisadvies negatief? Dan mag je niet vertrekken van de overheid en ook niet van Scouts en Gidsen Vlaanderen.
 • Op de website ReOpen Europe vind je specifieke coronamaatregelen per land, mét bijhorende kleurcodes. Denk bijvoorbeeld aan bijkomende maatregelen zoals  een avondklok.
 • Op dit kaartje van wegwijzer zie je de jeugdwerkregels per land. Zelfs als je volgens de toerisme-regels het land binnen mag, betekent dit nog niet dat je je zomaar in een grote groep van 30 leden kan verplaatsen in een stad.

Algemeen geldt dat je je zowel aan de Belgische regels voor de kampen houdt, als die van het land van bestemming. Stemmen ze niet overeen? Dan volg je de strengste van de twee.

Spreek met iedereen af om jullie coronapaspoort in orde te brengen. Maak tijdig de afspraken voor een PCR-test, tot 72u voor vertrek. Deze gratis PCR-testen kan je aanvragen vanaf 28 juni.

Bij terugkeer naar België

 • Vul het PLF-formulier in. Dit blijft verplicht.
 • Kom je uit een groene of oranje zone? Testen en quarantaine is aanbevolen, maar niet verplicht.
 • Kom je uit een rode zone? Testen is verplicht. Dit kan in het land waar je op kamp gaat tot 72u voor vertrek, of in België tot 48u na aankomst.
 • Kom je uit een hoog risico zone? Dit is niet hetzelfde als een rode zone. Dan geldt de noodremprocedure: iedereen moet zich, ongeacht vaccinatie, bij aankomst laten testen én in quarantaine.
 • Voor kinderen jonger dan 12 jaar is testen bij terugkeer niet nodig.

Vervoer

 • Reis je met een vervoersmaatschappij (vliegtuig, trein, bus, boot, ...)? Contacteer de maatschappij en vraag wat de voorwaarden zijn om te mogen vertrekken, zowel heen als terug.
 • Reis je met eigen vervoersmiddelen (auto, fiets)?
  Ga na welke regels gelden voor de transitlanden waar je doorrijdt en het aankomstland. Ga daarvoor naar ReOpen Europe, klik op 'reisplan' en voeg nadien de transitlanden toe.

Verzekeringen

Een reisbijstandsverzekering kan je al heel wat problemen besparen indien iemand positief zou testen in jullie vakantieland.

 • Neem je geen reisbijstandsverzekering? Dan is ziekte in het buitenland niet gedekt via Scouts en Gidsen Vlaanderen, ook niet bij quarantaine wegens besmetting of hoog risico contact.

 • Neem je de reisbijstandsverzekering van Scouts en Gidsen Vlaanderen? Dan zijn enkel de kosten van de zieke persoon gedekt. Moet jij of je groep in quarantaine wegens een besmetting of een hoog risico contact, dan betaal je die kosten zelf.
  Heb je op jouw kamp weinig risicovolle situaties (vb. geen vliegtuig, geen steden of andere drukke plaatsen), dan is het risico op besmettingen eerder klein en kan de reisbijstandsverzekering  volstaan.

 • Sommige verzekeraars betalen ook een langer verblijf als je in quarantaine moet, ook al ben je zelf niet ziek. Bekijk zelf welke verzekeraar voor jullie interessant kan zijn in de onderste tabel over reisbijstandsverzekeringen. 

Wat als iemand positief test?

 • Test iemand voor vertrek positief? Dan kan die persoon niet mee naar het buitenland.

 • Test iemand tijdens de reis positief? Dan volg je de regels van het land in kwestie. Scouts en Gidsen Vlaanderen kan daarin niet tussenkomen. Daarom sluit je best een goede verzekering af, want de kosten zouden nogal snel kunnen oplopen. In de meeste gevallen zal iedereen zich moeten laten testen en/of in quarantaine moeten ter plaatse. Je kan ook die regels van elk land terugvinden via ReOpen Europe.

 • Test iemand bij terugkeer positief? Dan volg je de regels van het land waar je je op dat moment bevindt. Ben je nog op de luchthaven in het buitenland, dan volg je de regels van dat land in kwestie. Ben je in België, dan volg je onze regels geldende op dat moment.

Hoe maak je een keuze?

Gebruik je gezond verstand. Klinkt logisch, toch? Maak weloverwogen keuzes en bouw zekerheden in. Bovendien tikt de klok en dringt een beslissing zich op.

Ken de risico’s. Hieronder sommen we op waar je deze zomer rekening mee moeten houden. Toets dit af met je tak en eventueel ook met ouders.

 • Vlak voor het kamp kunnen de regels nog veranderen en kunnen je plannen alsnog in het water vallen. Jullie land van bestemming kan extra regels invoeren, of de Europese kleurcode van het land kan veranderen. Zorg dus voor een back-up plan.
 • Als je terugkeert uit een rode zone moet je je laten testen. Je kan je laten testen in het buitenland vlak voor vertrek. Hou er dan wel rekening mee dat bij een positieve test, je de quarantaine in het buitenland moet uitzitten. Wees je ook bewust van mogelijke extra kosten. Quarantainekosten worden niet terugbetaald door de verzekering, enkel ziektekosten.
 • Hebben jouw leden na het kamp nog andere plannen? Houd er rekening mee dat die plannen omwille van quarantaine bij terugkeer uit rode zone niet kunnen doorgaan.
 • Volg de kleurcode van je vakantieland op, ook tijdens je kamp. Bij terugkeer volg je de regels naargelang de kleurcode op dat moment.

Hoe coronaproof is jullie kamp?

Gebruik deze tool om te onderzoeken hoe coronaproof je buitenlandse kamp is. Zo weet je welke oplossingen je nog moet bedenken en wat misschien nog moet veranderen.

DOE DE TEST!

Jins wijzen

Extra tips voor vertek

 • Zorg dat jullie thuis geraken. Kies een bestemming van waaruit jullie in het ergste geval bij wijze van spreken te voet thuis geraken. Steek geen zeeën over en trek niet naar landen met extra papierwerk en visa. Georgië is bijvoorbeeld een prachtig land, maar als het luchtruim sluit, zit je vast achter de Russische grens. Ons advies: beperk je tot het Europese vasteland.
 • Blijf communiceren: Hou ouders en leden op de hoogte van jullie plannen. Pols na elke grote beslissing de gedragenheid bij ouders. Vinden ouders en leden jullie plannen haalbaar (ook op financieel vlak)?
 • Check geregeld het reisadvies voor jullie bestemming. De pandemie evolueert overal anders en alle landen hebben hun eigen regels. Het is niet omdat jullie België uit mogen, dat je ergens anders binnen mag.
 • Wees veilig! Vermijd plaatsen waar je veel contact hebt met externen (steden, drukke plaatsen, … ). Zo vermijd je dat iemand toch besmet zou raken en het hele kamp misschien in het water valt.

Maak samen met heel de groep een beslissing. Een tof kamp is er eentje als iedereen met volle goesting vertrekt! Buitenland of binnenland, zolang iedereen er maar zin in heeft!

De kernwaarden van een buitenlands kamp? Verbondenheid, grenzen verleggen, groeien tijdens het jinjaar, de wereld ontdekken, zelfredzamer worden, contact leggen met andere mensen, groepen en culturen. En uiteraard: een memorabel hoogtepunt van je scoutscarrière!

Ploeg Internationaal & ploeg Jins

Veel gestelde vragen

Ja, je mag op buitenlands kamp vertrekken. Welke regels van kracht zijn is afhankelijk van je land van bestemming. Want als je naar het buitenland gaat, moet je zowel de regels in het buitenland volgen als de Belgische, de strengste van de twee.

 • Lees het reisadvies van de overheid van jouw land. Is het reisadvies negatief? Dan mag je niet vertrekken van de overheid en ook niet van Scouts en Gidsen Vlaanderen.
 • Op de website ReOpen Europe vind je specifieke coronamaatregelen per land, mét bijhorende kleurcodes. Denk bijvoorbeeld aan bijkomende maatregelen zoals  een avondklok.
 • Op dit kaartje van wegwijzer zie je de jeugdwerkregels per land. Zelfs als je volgens de toerisme-regels het land binnen mag, betekent dit nog niet dat je je zomaar in een grote groep van 30 leden kan verplaatsen in een stad.

 Ja, je mag je buitenlands kamp een jaar uitstellen. De personen die meegaan moeten wel nog lid zijn van Scouts en Gidsen Vlaanderen en het kamp verloopt volgens de richtlijnen (het wordt geregistreerd, gekeurd...). Op die manier is het volledig ondersteund en verzekerd door ons.
 

Meer veelgestelde vragen