Kampterrein
Divider Divider Divider

Scouting in coronatijden

Wat is het effect van corona op de scoutswerking?

Waakzaam scouten & gidsen

Update 23/12/21

Het overlegcomité van 22 december legde volgende strengere maatregelen op. Deze nieuwe maatregelen gelden van zondag 26 december tot vrijdag 28 januari.

Buiten kan de gewone werking van scouting doorgaan met onbeperkt aantal deelnemers.

• Buiten hoef je geen mondmasker te dragen. Zet dus maximaal in op organisatie van aanbod in openlucht.
  • Bij buitenevenementen mogen geen tenten opgezet worden. Een evenement heeft een openbaar karakter, is niet enkel gericht op eigen leden en het aanbod behoort niet tot je reguliere werking.  ​​​​​​​​​​​​​​Bij twijfel ga je best in overleg met je lokaal bestuur. Zij zijn in zulke gevallen je voornaamste partner om af te stemmen wat wel/niet mogelijk is en welke uitzonderingen wel/niet worden toegelaten.

Voor binnenactiviteiten geldt:

• Binnen worden activiteiten beperkt tot sport (groepsraad, knutselen, dansen, film kijken, ...  in het lokaal kunnen helaas nu niet).
    • Akabe werking is WEL nog mogelijk met max 15 deelnemers excl leiding (met mondmaskers, hygiëne, verluchting, ...)
    • Evenementen binnen mogen niet meer doorgaan.
    • Bij deelname aan toegestane initiatieven indoor (bv winkels, zwembaden, musea ) geldt algemene mondmaskerplicht vanaf 6 jaar. Ga hier als begeleiding mild en geduldig mee om. Het mondmasker mag af, als je zittend eet of drinkt.

Activiteiten met overnachtingen kunnen niet meer doorgaan.

Algemene richtlijnen:

• Waar mogelijk hou je anderhalve meter afstand.
      • Basishygiëne zoals handen wassen blijft belangrijk.
      • Wie ziek is of in aanraking kwam met iemand die besmet is, blijft thuis.
      • Vermijd samenscholingen.
      • Hou je als groep aan de maatregelen van toepassing voor een specifieke locatie bij verplaatsingen, evenementen,  enz.
      • Lokaal kunnen er strengere regels zijn, houd daar rekening mee.
      • Duid een verantwoordelijke aan als aanspreekpunt voor deelnemers, ouders en indien nodig de corona tracers.
      • Noteer wie aanwezig is bij de activiteit.
      • Als na activiteiten met de groep, deelnemers positief testen op COVID, is het natuurlijk aangewezen dit te melden aan ouders, leden en leiding van die tak.

Vind je geen antwoord op jouw vraag? Stuur een mailtje naar corona@scoutsengidsenvlaanderen.be.

Neem ook eens een kijkje op de website van WatWat. Daar vind je antwoorden op vragen zoals:
      Waarom moet ik een mondmasker dragen? Sport en corona, wat mag?

Ben je geholpen met deze info?