7 tips om pesten te voorkomen

jonge scouts en gidsen in een rijtje achter elkaar, klaar om te beginnen touwtrekken.

Hoe zorg jij dat pesten geen kans krijgt bij de scouts? Bedenk niet alleen wat je kan doen als het misloopt, maar investeer ook in een goeie sfeer en communicatie met je leden. Een handig instrument hiervoor is de preventiepiramide. Zo zorg je voor een rode draad door je activiteiten en creëer je ook genoeg variatie in wat je doet.

De preventiepyramide

Preventiepyramide

De piramide bestaat uit 4 niveaus. Niveau 0 is de situatie waarin je je bevindt. Je kan er zelf niet veel aan veranderen of toch niet meteen, maar het heeft natuurlijk wel veel invloed op wat je doet. Heb je 200 leden of maar 50? Kan een deel van je leden een kamp maar moeilijk betalen? Hebben jullie een gemengde of ongemengde groep? Heb je een akabetak?  Op niveau 1, 2, 3 en 4 gebeurt de magie. Tijd voor actie!

Niveau 1: creëer een topsfeer

Tip 1: Zorg voor variatie in je activiteiten.
Speel niet enkel bosspelen, maar wissel eens af met een knutselmoment of een sjorconstructie. Zo zet je het talent van al je leden in de kijker.

Tip 2: Verdeel je groep willekeurig zodat iedereen telkens met andere leden in de groep zit.
Nog leuker wordt het als je de verdeeltechniekjes aanpast aan het thema van je activiteit.

Tip 3: Een verveeld kind wordt snel een vervelend kind.
Vermijd te veel dode momenten. Maak een grabbelton met kleine spelletjes die je meteen kan inzetten als je een paar minuutjes over hebt. Inspiratie nodig? Check tien minispelletjes van Tumult

Niveau 2: voorkomen is beter dan genezen

Tip 4: Raak het thema pesten al eens aan in een groepsgesprek.
Doe dat niet als er al veel gepest wordt, het werkt pas echt als er nog geen grote spanningen zijn. Ontdek enkele praatmethodieken.

Niveau 3: geef het een plek

Tip 5: Zorg dat je leden weten dat ze bij jou terechtkunnen met een probleem.
Herhaal het regelmatig. Als je denkt dat ze niet op je durven afstappen, kan je ook een postbus maken of een mailadres doorgeven.

Tip 6: Zorg voor een plek om af te koelen.
Vertel je leden dat ze naar de time-outplek kunnen als ze zich gefrustreerd voelen. Leg er stripverhalen, stressballen of kleurplaten waarmee ze rustig kunnen worden. Voor kinderen die zich moeilijk kunnen beheersen, voorzie je een boksbal of een telefoonboek om kapot te scheuren. Wie naar de time-outplek gaat, laat je met rust tot hij of zij is afgekoeld.

Niveau 4: als de boel toch ontploft

Tip 7: Heb je een pestsituatie die lang aansleept?
Gebruik de No-Blamemethode. Dat betekent letterlijk dat je geen schuld geeft aan de pester, maar dat je samen met een klein groepje naar een oplossing zoekt. Je kan bij Tumult ook vorming volgen

Ben je geholpen met deze info?