Aan}kaarten

Aankaarten, het spel

Ontdek Aan{kaarten, het kaartspel voor scouts en gidsen om elkaar beter te leren kennen. Of om diepe gesprekken te voeren. Zet in op teambuilding en speel het met je leidingsploeg of leden!

Willen jullie elkaar beter leren kennen? Open gesprekken voeren met je medeleiding of leden? Gebruik dan Aan}kaarten

Een spel om in grote groep te spelen of per twee. Willekeurig of met favoriete vragen. Voor een serieus gesprek of een leuke avond, als rodedraadspel, als avondactiviteit of als opwarmertje voor je groepsraad. Het kan allemaal. Vanaf jonggivers (selecteer de vragen op voorhand).

Gebruik vooral je creativiteit, durf te vragen en ontdek elkaar op een andere manier. Zo bouw je aan vriendschappen waar je nog jaren op kan rekenen.

Wat is Aan}kaarten?

Aan}kaarten is een kaartspel met 77 vragen en 12 opdrachten op 90 kaarten . Daarnaast zijn er nog enkele lege kaarten om zelf vragen toe te voegen. Je kan zelf kiezen waar je op focust, de vragen zijn verdeeld in de volgende categorieën:

• Ik: toon je eigen grondplan aan je spelgenoten en leer elkaar op een fijne en diepe manier kennen.
  • De wereld en anderen: vragen over vrienden, de maatschappij, bestemmingen en zoveel meer.
  • Scouts: vragen vol scoutsgevoel met hier en daar een grappige noot.
  • Opdrachten: kleine opdrachten om wat actie in het kaartspel te steken.

Aan de slag met Aan}kaarten

Slowdatewandeling

Verdeel de kaartjes over alle leden of leiding, zodat iedereen vragen heeft van verschillende categorieën. Ga wandelen in duo voor vijf minuten. Kies je vragen en stel ze aan je wandelpartner. Wissel na de miniwandeling van partner en ga opnieuw op pad.

Receptie

Hapjes, vragen, drankje, vragen, wat een topcombinatie! Leg de vragen op verschillende tafels en zet er snacks naast. De boodschap? Loop rond, gebruik de kaartjes om een gesprek te starten en maak het gezellig.

Check-in

Kies een vraag om jouw activiteit, groeps- of takraad mee te starten. Doe een rondje zodat iedereen de vraag kan beantwoorden. Iedereen luistert naar elkaar, iedereen krijgt de kans om iets te delen. Zo heb je meteen voer voor een boeiend gesprek achteraf.

Cirkeltjes draaien

Een snellere versie van de slowdate. Maak twee cirkels, waarbij de binnenste naar de buitenste kijkt. Je krijgt twee minuten om één vraag te bespreken met de persoon. Daarna schuif je door en wordt de volgende vraag gesteld.

Kwartet

Dit spel is ideaal tot ongeveer acht deelnemers. Geef iedereen willekeurig vier kaarten. Om de beurt kies je een vraag die iedereen beantwoordt. Als je uitgepraat bent, trek je nieuwe kaart en is het aan de volgende om een vraag te kiezen.

Aan - de groep - kaarten

Wil je voor meer openheid zorgen in je groep? Het spel Aan}kaarten is ideaal om een veilige sfeer te creëren waar iedereen vrij kan praten.

Kies als (groeps)leiding enkele vragen die je wil bespreken. Wissel eventueel diepere vragen af met een opdracht of iets luchtigs, maar ga de zwaardere thema’s zeker niet uit de weg. Welzijn bespreekbaar maken? ‘t Zal wel zijn.

'Ik gebruik Aan}kaarten om aan teambuilding te doen met de leidingsploeg, zodat leiding die nog niet echt bevriend is, elkaar op een leuke manier leert kennen.'

Lore Van Eester, Gidsen Sint-Katrien Sint-Katelijne-Waver