Start to kabelbaan

Kabelbaan van een toren

Een kabelbaan op kamp of aan jullie scoutslokalen is leuk, maar er zijn risico’s mee verbonden. Daarom zijn er strikte regels binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen over kabelbanen.

De regels

Elke kabelbaanactiviteit moet begeleid worden door minstens twee begeleid(st)ers waarvan er minstens één de vorming Kabelbanen volgde bij ploeg Technieken. Leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen mag enkel een tijdelijke kabelbaan, aangekocht in een Hopper-winkel, opzetten. Laat een kabelbaan nooit onbewaakt achter.

Het handigste is om met enkele medeleiding de vorming te volgen. Zo kunnen jullie samen een kabelbaan opzetten als scoutsactiviteit.

Je krijgt geen attest voor deze vorming. Scouts en Gidsen Vlaanderen houdt wel een overzicht bij van wie deze vorming gevolgd heeft. Dat is belangrijk voor de verzekering. 

Hoogte

 • Er is geen specifieke wetgeving over hoogte die van toepassing is op jeugdbewegingen. Hier geldt dus het principe van de goede huisvader en organisatieplicht. Daarover vind je hier meer.

 • Beveilig bij elke hoogteactiviteit (ook bijvoorbeeld een toren sjorren) elke individuele deelnemer met het nodige degelijk materiaal zoals klimtouw en helm.

 •  Begeleid activiteiten in de hoogte altijd met minstens twee leid(st)ers.

 • Organiseer gespecialiseerde activiteiten enkel onder leiding van mensen met een erkende vergunning/opleiding.

 •  Elke kabelbaanactiviteit moet begeleid worden door minstens twee begeleid(st)ers waarvan er minstens één de vorming ‘kabelbanen’ volgde bij ploeg Technieken van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen mag enkel een tijdelijke kabelbaan aangekocht in een Hopperwinkel opzetten. Laat een kabelbaan nooit onbewaakt achter.

 • Alle deathrides (meer dan 12° hellingsgraad), ook die onder begeleiding van specialisten, zijn verboden. Check dat dus als je een touwenparcours boekt.

   

 • Neem elk signaal van hoogtevrees ernstig.

 • Hou altijd toezicht op spontaan klimwerk, bijvoorbeeld in bomen. Zoek samen een gezonde klimboom en maak goede afspraken.

 • Twijfel je aan de kwaliteit van het materiaal of de deskundigheid van de begeleiding van een gespecialiseerde activiteit? Neem dan geen risico en stop de activiteit.

 • Span nooit touwen over een rijweg, pad of rivier. Iemand die met snelheid tegen het touw rijdt of vaart kan zich er ernstig aan kwetsen.

 • Gooi nooit materiaal omhoog of vanuit een constructie naar omlaag.

   

 • Span touwen met katrollen of spanband nooit op met behulp van voertuigen of mechanische lieren (tirefort).

Kabelbaanpakket bestellen

Heb jij de vorming Kabelbanen gevolgd bij ploeg Technieken? Dan kan je een kabelbaanpakket bestellen voor je scoutsgroep in Hopper Winkel! Het pakket werd speciaal samengesteld door ploeg Technieken voor groepen van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Zo waken we samen over veiligheid en kwaliteit.

Veelgestelde vragen

Hopper is het merk van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Bij Hopper vind je winkels en jeugdverblijven. Winkels met een aanbod persoonlijk kampeermateriaal (zoals wandelschoenen, slaapzakken en rugzakken), maar ook groepsmateriaal (tenten en kookgerief). En natuurlijk ook het officiële uniform. Op de jeugdverblijven is iedereen welkom om te logeren of een dag te vergaderen midden in het groen. Ideale groepsaccommodatie voor jeugdbewegingen en scholen, maar ook voor elke vereniging of avontuurlijke groep vrienden of familie.

Ontdek Hopper.

Meer veelgestelde vragen