Waar is de afsluiter?

Weet jij de hoofdschakelaar voor elektriciteit, gas en water in jullie scoutslokaal staan? En je medeleiding? Nee? Dat is niet oké! Stel je voor dat er een waterkraantje afbreekt tijdens een ruig spel, er een gasgeur hangt of een kapoentje de vingers in het stopcontact steekt ….

Aan de arbeid, toch?

1. Hang duidelijke pictogrammen op de hoofdschakelaar van elektriciteit, gas en water

Dit zijn hiervoor enkele symbolen. De pictogrammen voor gas  en water  kan je online bestellen.

En als je toch bij de hoofdschakelaar voor elektriciteit staat, test dan even de verliesstroomschakelaar uit. Er staat een testknopje bij die je af en toe hoort te checken.

2. Zorg dat elke gebruiker van je lokaal weet wat jij weet

Hangt er ergens een grondplan van je lokalen uit? Duid er dan de hoofdschakelaars op aan. Of hangt er een blad met belangrijke telefoonnummers (dokter, ..) aan de muur? Schrijf erbij waar de hoofschakelaars zijn.

3. Zorg dat de hele leidingsploeg de schakelaars weet staan

• Als agendapunt op een groepsraad: de-grote-waar-is-de-hoofdschakelaar-zoektocht. Bij die hoofdschakelaar staat een pot snoep.
  • Daag de leiding uit om een selfie te maken met de gasafsluiter. Kan iedereen een selfie binnenleveren aan de lokaalverantwoordelijke?
  • Reik de electricity merit badge uit aan wie tijdens een quiz het snelst kan zeggen waar de hoofdschakelaars zijn.
  • Bedenk zelf een spel over de plaats van de hoofschakelaars en hoe die te vinden.

Vragen? Lokalen@scoutsengidsenvlaanderen.be