Last van vandalisme?

Kwamen er onlangs inbrekers of vandalen langs aan je scoutslokaal? Zeker nu er door de examens niet veel volk aan het lokaal komt, is de kans daarop groter. Hoe ga je daarmee om?

Neem preventieve maatregelen. Maak het de inbrekers en vandalen zo lastig mogelijk om in te breken. Ze hebben haast en schuwen licht en lawaai. Speel zelf inbrekertje in je lokaal en achterhaal zo de zwakke plekken.

• Bescherm je lokaal: een goed slot op de deur, gesloten ramen, ...
  • Plaats buitenverlichting (best halogeenschijnwerpers). En hang de detector hoog genoeg zodat inbrekers die niet onklaar kunnen maken.
  • Laat geen materiaal rondslingeren op je terrein, zeker geen voorwerpen waar je op kan klimmen (ladders, tafels, vuilnisbakken, stapels hout tegen het lokaal …), maar ook geen materiaal dat vandalen door jullie ruiten kunnen gooien (sjorbalken, borstelstelen ...).
  • Spreek met de leidingsploeg goed af wie de lokalen afsluit na de wekelijkse activiteiten. Vaak vertrekt de laatste leid(st)er zonder te weten welke lokalen wel of niet zijn afgesloten.
  • Laat zo weinig mogelijk waardevolle spullen achter in je lokalen en laat zeker geen geld liggen. Heb je toch waardevolle spullen? Zorg dan dat ze niet langs buiten zichtbaar zijn en registreer ze!
  • Je kan een beurtrol afspreken met de leiding om regelmatig langs jullie lokaal te passeren. Dat is zeker een goed idee als jullie of andere verenigingen in de buurt net vandalen of inbrekers over de vloer kregen.
  • Vraag je buren om mee een oogje in het zeil te houden (sociale controle). En stuur ze een kaartje van op kamp om hen daarvoor te bedanken.
  • Vraag aan de politie om een check-up te doen van jullie lokaal. Of vraag via de jeugdraad aan de politie om alle jeugdlokalen in jullie gemeenten te screenen op inbraakpreventie.

Kwamen er inbrekers of vandalen langs? Doe zeker aangifte bij de politie. Het lijkt nutteloos, maar elke aangifte komt in de statistieken terecht en op basis van die statistieken bepaalt de politie haar prioriteiten. Maak ook foto's van de schade.

De lokalenpolis van Scouts en Gidsen Vlaanderen verzekert geen vandalisme zoals graffiti. Glasschade aan je lokaal door vandalisme is wel verzekerd.

Op Jeugdlokalen.be staat er ook heel wat info. Je vindt er ook de brochure Jeugdlokalen & inbraakpreventie. Daarin lees je onder andere waarom je beter eerst organisatorische maatregelen neemt en pas in tweede instantie bouwkundige maatregelen.