Verhuur je scoutslokaal als goede daad. En voor het geld.

Verhuurt jouw groep het lokaal niet in juli aan andere scoutsgroepen? Waarom niet? Juist in die maand is het lokaal grotendeels ongebruikt én juist dan vallen scoutsgroepen nog té vaak zonder kampplaats. Ontdek waarom het zo voordelig is om te gaan verhuren en ga de discussie in je leidingsploeg aan. Deze verhuurverantwoordelijke schrijft jullie een brief hierover.

Beste leiding of lokaalverantwoordelijke,

Het lijkt best nog ver, maar de voorbereidingen voor de zomerkampen zijn volop bezig. En bij die voorbereidingen hoort natuurlijk de zoektocht voor een overnachtingsplaats, van een gezellige chalet voor de driedaagse totemvoorbereiding voor de Jins tot een heus kampterrein voor een hele groep jonge en oude kapoentjes. Krijg jij ook mailtjes met verhuurvragen?

Jammer genoeg zien wij elk jaar dezelfde trend: de noodkreet van scoutsgroepen om een kampplaats in de overbevraagde maand juli. De smeekbedes van groepen in nood zal jullie niet ontgaan zijn op bijvoorbeeld sociale media. Nochtans zijn er in Vlaanderen, je zou het bijna niet geloven, genoeg jeugdlokalen om elke groep op kamp te laten gaan.

Enerzijds zijn er groepen die niet zelf kunnen beslissen of ze hun lokaal verhuren, omdat hun lokaal bijvoorbeeld eigendom is van de parochie of gemeente of omdat de staat of de ligging van het lokaal dit niet toelaat. Anderzijds zijn er lokalen die niet verhuurd worden, omdat de groep slechte ervaringen had met verhuren. Of: gewoon geen ervaring heeft met het verhuren van het lokaal.

Graag hadden wij een oproep gelanceerd naar deze laatste groep: help de groepen die hopeloos op zoek zijn naar een kamplocatie in juli uit de nood! Stel de deuren van je lokaal open. Help het tekort aan kampplaatsen in de zomermaand juli te verminderen. Zo hebben we in juli enkel lachende (groeps)leiding en leden!

Het verhuren van lokalen brengt een hele hoop voordelen met zich mee. Iedereen heeft wel een deur die steeds klemt of misschien is de keuken aan een make-over toe. De centjes die je verdient door het verhuren van je lokaal kan je terug in je lokaal steken om er stiekem jullie eigen Paleis van Laken mee te maken.

Heb je slechte ervaringen gehad met een vorige verhuur (of verhuren) of weet je niet hoe je aan het verhuren van een lokaal begint? De vrijwilligers van ploeg Lokalen staan klaar om je te helpen en te begeleiden! Of heb je vragen over administratieve kant van verhuren, brandveiligheid, vandalisme en veel meer? Mail dan als de wiedeweerga naar lokalen@scoutsengidsenvlaanderen.be.

Nog even samenvatten? De voordelen om in de maand juli aan scoutsgroepen te gaan verhuren:

• extra inkomsten voor je groep!
  • je helpt andere scoutsgroepen uit de nood #goededaad
  • dé reden om je lokaal proper te leggen voor de zomer

Dit zijn de nadelen:

• iemand moet er zich mee bezig houden, zoals het binnen- en buitenlaten van die paar groepen

Modelovereenkomsten en stappenplan vind je gemakkelijk op www.jeugdlokalen.be.

Gaat jouw groep vanaf deze zomer ook andere scoutsgroepen uit de nood helpen?

Een stevige linker,

Barmhartige Emippo
Verhuurverantwoordelijke en vrijwilliger bij ploeg Lokalen

PS: een goede start om te gaan verhuren vond ik de brochure Jeugdlokalen & verhuur. En ploeg Lokalen wil je graag helpen bij het gaan verhuren van je lokaal: lokalen@scoutsengidsenvlaanderen.be!