08 Sep - Dit was HO 2008

Herfstontmoeting 2008: met ruim 3.500 leid(st)ers ging scoutend en gidsen Vlaanderen uit de startblokken ...

Foto's HO 2008 Voorbereiding

Foto's HO 2008 Zaterdag

Foto's HO 2008 Zondag

PERSBERICHT

Herfstontmoeting 2008: scouts en gidsen starten "burelurend" nieuw jaar.

Tijdens het weekend van 30 en 31 augustus verzamelden enkele duizenden leiders en leidsters van Scouts en Gidsen Vlaanderen op het domein De Hoge Rielen in Kasterlee om het startschot te geven voor het nieuwe werkjaar dat inzoomt op de buurt; hoe speelt scouting actief in op haar omgeving en hoe willen scouts- en gidsengroepen zelf ook fijne buren zijn?

Met "BURELUREN!" als jaarleuze is dit jaar de buurt aan de beurt.
Elke groep wordt uitgenodigd om in de eigen omgeving in beweging te komen en op verkenning te gaan naar wat daar niet vertrouwd is. Vergeten steegjes en pleinen, vreemde vogels, onontdekte stukjes groen, straathoeken met geschiedenis, onzichtbare bewoners, ... . Scouts en gidsen worden geïnviteerd om even uit hun cocooning of internetcommunity te stappen in het leven zoals het is en zich hierop actief te betrekken. Dat is bureluren: op ruiltocht gaan van deur tot deur met verhalen en plaatselijke legendes in plaats van met etenswaar, nieuwe straatnamen bedenken of stoeptekenen, buurttelevisie maken, gidsen langs trage wegen en kampvuur stoken op de Grote Markt.

De buurt is als een scoutsdas; elke groep heeft er een rond zich hangen. Elke jeugdgroep is immers verankerd in een netwerk rondom zich; en wijk, een parochie, een of andere gemeenschap waarin we ons als jong geweld een bestaansplek zoeken. Soms met wat lawaai en ballen over de haag; een andere keer met gebakken vlaaien en dienstbare goede daden. Bureluren is dus ook: zich laten voelen in het weefsel waar je als groep thuisspeelt of samenwerken met andere verenigingen, opkomen voor verkeersveiligheid, contacten rondom het lokaal warm houden en zwerfvuil opruimen.

Vooral op 20 en 21 december mag elke buurt zich verwachten aan een stevige beurt; met het nationale actieweekend "BUREKUREN! zijn dan dagen en nachten vol straatgeluk en burenleute gegarandeerd.

HO2008: start me up
Met traditionele "Herfstontmoeting" warmt Scouts en Gidsen Vlaanderen zich op om met de zowat 75.000 leden en leiding een vers jaar aan te snijden. Deze "HO" is dan ook steeds een treffend weerzien van velen na de kampen, vakantietijd of examenperiode. Ruim 3.500 leidsters en leiders slaan hier een tentendorp op, op zoek naar feest en inspiratie, aan de rand van een nieuw begin. Als ondersteuning bij die start ontvingen vaders en moeders van alle leden overigens een "Kleine Gids"; een minizakboekje vol info over scouting. Hiermee wil de nationale leiding het vertrouwen bevestigen dat ouders hebben in de werking van onze 650 plaatselijke groepen en leiding ondersteunen bij contact met ouders van scouts en gidsen.

Als sluitstuk op dit jaar buurten, worden in de zomer van 2009 zo'n 1.500 scouts en gidsen van over de hele wereld ontvangen op Vlaamse bodem. "Flamboree" wordt daarmee volgend jaar het grootse internationaal scouts- en gidsenavontuur in dit land; van 29 juli tot 8 augustus op het jeugdverblijf De Kluis te Sint-Joris Weert.

Jan VAN REUSEL
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be