Zoek

17 Dec - Clik, klac, clickx: Chiro.be jeugdsite van het jaar

In de jeugdcategorie van de ‘Site van het Jaar 2010’ ging chiro.be met de pluimen lopen. Plaatsen twee en drie waren voor de sites van Scouts en Gidsen Vlaanderen en Maks! U hebt goed gekozen ....

In de jeugdcategorie van de ‘Site van het Jaar 2010’ ging chiro.be met de pluimen lopen. Plaatsen twee en drie waren voor de sites van Scouts en Gidsen Vlaanderen en Maks! U hebt goed gekozen ....

Na de hegemonie van de Studio 100’s en Ketnetten van deze wereld in 2009, mocht het echte jeugdwerk dit jaar opnieuw zegevieren.

“Stilletjes hadden we hier wel op gehoopt. Het is dan ook al van 2007 geleden dat Chiro nog eens won”, zegt Merijn Gouweloose, de beroepskracht die verantwoordelijk is voor chiro.be. “We zijn dan ook heel tevreden met de overwinning. En wij, dat is de (vrijwillige) internetploeg die drie jaar lang hard gewerkt en gedacht heeft over de nieuwe site die sinds het begin van dit werkjaar online is.”

Drupal

Net als zovele andere webpagina’s werd ook chiro.be ontworpen met Drupal. “Het vele prutsen, toevoegen en bijbouwen had ervoor gezorgd dat de vorige site nogal wat weg had van een Cubaanse auto: het werkte wel, maar het was niet erg duidelijk hóe. Daarom kozen we ervoor de nieuwe site te bouwen in een al bestaand systeem, en dat werd dus Drupal. Dat systeem is redelijk toegankelijk, zodat beroepskrachten en kadervrijwilligers makkelijker dingen kunnen aanpassen."

Ook scoutsengidsenvlaanderen.be werd ontworpen in Drupal. “Vier jaar geleden zijn we beginnen bouwen aan de site – toen nog in Drupal 5”, zegt Michiel Detailleur, informaticus bij Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Door er veel mee bezig te zijn en door een aantal Drupalvormingen bij Jeugdwerknet hebben we de nodige expertise opgebouwd.” Hun site is nu al een jaar of drie online, en ze heeft intussen haar goede werking al bewezen. “De pr-verantwoordelijke, alle staffers, vrijwilligers en administratieve krachten kunnen zelf hun pagina’s updaten. Onze site zal waarschijnlijk dus nooit echt af zijn: er worden voortdurend pagina’s aan toegevoegd en weer afgehaald. Bovendien zijn we momenteel bezig met de overgang naar Drupal 6 en lanceren we binnenkort een nieuw evenementenpublicatie- en inschrijvingssysteem. Voor dat laatste hebben we de hulp ingeroepen van Jeugdwerknet, die daarvoor een nieuwe module geschreven hebben.

Nachtelijke marathons

Niet alleen de Scouts en Gidsen gingen aankloppen bij Jeugdwerknet. Ook Chiro deed beroep op hun diensten. “Twee onderdelen, de spelendatabank en de kalender, zijn ontwikkeld door de programmeurs van Jeugdwerknet. Wij hadden de tijd niet meer om dat zelf te ontwikkelen, en zij hebben bakken ervaring in het ontwikkelen van zulke modules.”

Intussen blijven de vrijwilligers dus verder werken aan ‘hun’ site. En het ziet er niet naar uit dat ze snel zullen klaar zullen zijn. Er zijn namelijk altijd dingen die beter kunnen of die mee moeten met hun tijd. Op chiro.be vind je een (lange) lijst van dingen waar nog werk aan is – of die nog begonnen moeten worden. “Nee, onze site is nog lang niet af”, lacht Merijn. “De eerste fase zit erop: een verbeterde kopie van de vorige site, met extra mogelijkheden, maken.” Pieter Billiet, in het dagelijks leven IT-consultant, werkt sinds een goed halfjaar mee aan de site, en heeft goede herinneringen aan de nachtelijke marathons. “Rond 8u ’s avonds gingen we dan aan de slag, koffie en energy drinks binnen handbereik. Rond middernacht surften we dan naar www.ibood.com, werden heel enthousiast en dan werkten we verder tot we het beu waren.”

Hoge ogen

De inzet van de vrijwilligers en de betrokken beroepskrachten van Chiro en Scouts en Gidsen Vlaanderen werd met deze prijs beloond door het publiek én een vakjury. Zij – en andere jeugdwerkorganisaties – moeten roeien met de riemen die ze hebben, en daarbij heel creatief uit de hoek komen. Daarom denkt Michiel dat uitwisseling jeugdwerk-ICT’ers alleen maar ten goede kan komen. “Onlangs is Victory-Y, het overlegplatform voor professionele IT’ers in het jeugdwerk, opnieuw in het leven geroepen. Ik hoop dat dat alvast een start kan zijn naar meer uitwisseling, zodat het jeugdwerk ook hoge ogen kan gooien in de grote Site van het Jaar-verkiezing.”

(c) 2010 - VER-kijker - Bert Gyssels

bron : http://www.jeugdwerknet.be/nieuws/item/chirobe-verkozen-tot-jeugdsite-van-het-jaar-0