18 Jul - Belgische delegatie scouts en gidsen trekt naar Wereldjamboree

Het Belgisch Contingent op Jamboree in Zweden wenst zijn medeleven uit te drukken ivm de tragische gebeurtenissen op een jeugdkamp in Oslo.

Volg onze jongens & meisjes in Zweden op de voet via hun BLOG!

Zo’n 38.000 scouts en gidsen uit 150 landen komen van 27 juli tot 7 augustus samen in Zweden voor de Wereldjamboree, hét grootste Scoutingevenement ter wereld. Aan de 22ste editie van dit spektakel zullen 1500 Belgische scouts en gidsen van alle vijf de Belgische federaties deelnemen. België behoort daarmee tot de best vertegenwoordigde landen! Op donderdag 21 juli vertrekt een grote groep jongeren met bussen naar Denemarken, waar ze zich klaar stomen voor het unieke evenement waar ze al maanden naar uitkijken: de Wereldjamboree. Net zoals deelnemers uit meer dan 160 andere landen, zullen ze daar van 27 juli tot en met 7 augustus hun tenten opslaan in Rinkaby, Zweden.

Wereldjamboree

De Wereldjamboree is een internationaal kamp dat elke 4 jaar op een andere locatie plaatsvindt. Het is een groots gebeuren voor maar liefst 38.000 scouts en gidsen van over heel de wereld. Ze krijgen er een grote verscheidenheid aan activiteiten voorgeschoteld: shows, fysieke uitdagingen, werkwinkels over milieu, wetenschap en cultuur, wedstrijden, discussiegroepen en optredens. De Wereldjamboree is bedoeld voor scouts en gidsen van 14 tot en met 17 jaar oud. Op deze manier krijgt iedere scout of gids één keer de kans om mee te gaan als jeugddeelnemer.

Het Belgisch contingent

De deelnemers gaan niet met hun eigen lokale groep of eenheid naar de Wereldjamboree, maar worden ingedeeld in ‘units’, die telkens bestaan uit 36 leden en 4 leid(st)ers. Alle Belgische units, het IST (International Service Team oftewel de medewerkers) en de contingentleiding vormen samen het Belgisch contingent.

Dit contingent heeft ook iedere Jamboree een thema, dat ze gebruikt om hun unitterreinen en bepaalde activiteiten in te kleden. Deze keer is dat thema ‘Grote Belgen’, en bij iedere unit hoort één Grote Belg.

Onder de koepel GSB (Gidsen- en Scoutsbeweging België) werkten alle vijf de scouts- en gidsenfederaties die België rijk is gedurende meer dan twee jaar intens samen om de Belgische deelname aan de Wereldjamboree voor te bereiden.

Het Belgisch contingent bestaat in totaal uit ongeveer 1.500 scouts en gidsen, waarvan zo’n 1200 jeugddeelnemers. Dit is de grootste delegatie ooit die België zal vertegenwoordigen op een Wereldjamboree. België zal in Zweden dan ook een van de best vertegenwoordigde landen zijn.

Activiteiten

Naast de gebruikelijke openings- en slotceremonie, die worden bijgewoond door alle 38.000 deelnemers, worden er tijdens zo’n Wereldjamboree heel wat activiteiten georganiseerd. De Belgische scouts en gidsen doen dit met hun unit of in kleinere groepen met hun patrouille, samen met scouts en gidsen uit andere landen. Zo kunnen ze workshops volgen in de Global Development Village, het avontuur beleven op Quest of met Scandinavische scouts er op uit trekken tijdens Camp in Camp ( Scandinavische scouts nemen telkens kleine groepen mee voor 2 dagen kamp in de Zweedse natuur). In het midden van het kamp is er een ‘cultural festival day’, waarop alle contingenten de kans krijgen om hun typische cultuur te tonen aan de rest van de wereld.
En niet te vergeten zijn de tientallen nieuwe echte vriendschappen die daar ontstaan.

Info: http://www.worldscoutjamboree.se/
Info: http://www.jamboree2011.be/

Volg onze avonturen ook op Facebook : Belgian Contingent Jamboree 2011 - official

persmededelingen: