28 Mar - Goe Gespeeld! lanceert Charter ‘Spelen is een kinderrecht!’

Met het Charter roept Goe Gespeeld!, een project van diverse jeugdorganisaties, alle gemeenten in Vlaanderen op om 8 concrete charterpunten voor het recht op spelen op te nemen in het lokale beleid.

BRUSSEL ‘Goe Gespeeld!’, een project van diverse jeugdorganisaties, heeft vandaag op ludieke wijze het Charter ‘Spelen is een kinderrecht!’ gelanceerd in het Vlaams Parlement. Het Charter is de uitwerking van een resolutie die vorig jaar door een aantal parlements-leden is ingediend en krijgt de steun van de indieners van de resolutie, minister Pascal Smet en kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. Zij en een heleboel kinderen hebben vandaag het Charter ondertekend. Een nieuwe kinderpartij – de ‘Goe Gespeeld! Partij’ – zal erop toezien dat alle gemeenten het Charter op de juiste manier opnemen in het lokale beleid.

Dode letter? Niet als het van Goe Gespeeld! afhangt
Op 6 april 2011, bijna een jaar geleden, dienden een aantal parlementsleden een resolutie in voor meer speelruimte en verdraagzaamheid voor kinderen en jongeren. De parlementsleden waren Katrien Schryvers (CD&V), Tinne Rombouts (CD&V), Mieke Vogels (Groen), Else De Wachter (sp.a), Danielle Godderis-T’Jonck (N-VA), John Crombez (sp.a) en Peter Gysbrechts (Open Vld).

In één adem werd ook aangestuurd op een sensibiliseringscampagne om de verdraagzaamheid ten aanzien van spelende kinderen en jongeren te vergroten én een oproep aan gemeenten om in te zetten op veilige en kwaliteitsvolle speelruimte.

Dode letter? Niet als het van Goe Gespeeld! afhangt, zegt Jo Van den Bossche: “Ons Charter komt volledig tegemoet aan de inhoud van de resolutie en krijgt de steun van de indieners van de resolutie. Het Charter is een concreet instrument om de nieuwe gemeentebesturen er toe aan te zetten werk te maken van het recht op spelen, meer dan alleen maar mooie woorden dus. Dat minister Pascal Smet en kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen zich achter het Charter zetten, kan de boodschap alleen maar versterken.”

Minister van Jeugd Pascal Smet mocht als eerste het Charter ondertekenen: “Eigenlijk vind ik het erg dat we vandaag, op de vijfde editie van de Buitenspeeldag, dit charter moeten ondertekenen.  Gemeenten zouden het als vanzelfsprekend moeten vinden dat kinderen recht hebben op ruimte om te ravotten en leeftijdsgenoten in een ontspannen sfeer te ontmoeten. Kinderen hebben het  'recht om kind te zijn': geen verantwoordelijkheid te dragen en de mogelijkheid hebben om te spelen, op te groeien en zich te ontwikkelen.”

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vult aan: “De komende 10 jaar komen er naar schatting 100.000 kinderen tussen 0 en 12 jaar in Vlaanderen bij. Steeds meer kinderen en steeds minder plaats. Een Charter dat aandacht vraagt voor het recht op spel en ruimte voor kinderen in de gemeente en in de stad is meer dan nodig. Het Charter heeft oog voor de publieke ruimte als een gedeeld goed. Een gemeente die dit Charter tekent, engageert zich ertoe om kinderen ook te betrekken bij het ontwerpen van die openbare ruimte. Dat is cruciaal. Pas dan komt het Charter echt tot leven.”

Nieuwe Goe Gespeeld! Partij als ‘Charterambassadeur’
Een toemaatje is de oprichting van een nieuwe Vlaamse kinderpartij, de Goe Gespeeld! Partij. De partij organiseerde vandaag haar startcongres, de leden (uitsluitend kinderen en jongeren) hebben ook hun partijkaart in ontvangst genomen. De Goe Gespeeld! Partij zal erop toekijken dat alle Vlaamse gemeenten het charter wel degelijk op de juiste manier opnemen in het lokale beleid.

Sarah van de Korput (11jaar) is de voorzitter van de nieuwe partij. Zij is er van overtuigd dat zo’n Charter het verschil kan maken: “Spelen is belangrijk omdat je daarbij nieuwe vrienden maakt en je leert er ook dingen door. We voelen ons veel veiliger als we samen spelen. Ik zou willen dat er in elke gemeente goe gespeeld wordt omdat ik vind dat kinderen moeten kunnen spelen, anders zouden we direct volwassenen zijn! En we willen ons eerst graag toch wel goed amuseren hoor.”

Charter wordt op verschillende plaatsen in Vlaanderen nu al in de praktijk gebracht
Verschillende Vlaamse gemeenten en steden brengen het Charter nu al deels of volledig in de praktijk. Zo zijn er enkele steden en gemeenten die hun politiereglement hebben aangepast, andere gemeenten hebben alle parken opengesteld om te spelen en in sommige gemeenten krijgen kinderen de kans om mee de openbare ruimte te ontwerpen.

“We stellen inderdaad vast dat er al verschillende steden en gemeenten, misschien zelfs onbewust,  ons Charter in de praktijk brengen. Dat vinden we formidabel en een stap in de goeie richting. Het Charter moet hen nog meer handvaten aanreiken om het recht op spelen voor àlle kinderen mogelijk te maken. Volgend jaar doen we een opvolgactie en kijken we hoever het er mee staat, zowel bij de gemeenten die er nu al op inzetten als bij de gemeenten waar het nog allemaal van start moet gaan,” besluit Jo Van den Bossche van Goe Gespeeld!