27 Dec - Honderd jaar katholieke scouts en gidsen in België

In 2007, vierden we wereldwijd de honderdste verjaardag van de oprichting van de scoutsbeweging door Robert Baden-Powell. Heel snel verpreidde de scoutsmethode zich over Europa. Reeds in 1910, werd de eerste scoutsafdeling in België opgericht en in 1913 werd de scouts erkend als jeugdbeweging in de katholieke kerk. In de loop van 1913 werd in Moeskroen de eerste katholieke scoutsafdeling opgericht door de Franse jezuïeten pater Jacques Sevin.

De viering van dit “eeuwfeest” gaat door in Moeskroen op zaterdag en zondag 12 en 13 januari 2013. Zaterdag wordt tijdens een internationaal scoutscolloquium nagedacht over de hedendaagse plaats van zingeving en spiritualiteit in scouting. Zondagochtend is er een meertalig scoutsviering, met inbreng van andere religies, in de kerk van de heilige Familie aan het Tuqetplein in Moeskroen. Deze viering start om 10.30 u. Iedere scout of gids die graag wil meevieren is hier van harte welkom.

Scouts en Gidsen Vlaanderen is ondertussen reeds enkele jaren een pluralistische jeugdbeweging. Het katholicisme vormde vele decennia lang de identiteit van onze scoutsfederatie. De geest van de eerste aalmoezenier Jacques Sevin leeft, bij wijze van spreken, nog steeds verder in twee overbekende composities van zijn hand: het Beloftelied en het Avondlied. Tijdens deze verjaardag staan we niet enkel stil bij het verleden, maar richten we de blik ook naar de toekomst.

Werner Fierens, verbondsaalmoezenier.

aalmoezenier@scoutsengidsenvlaanderen.be, zingeving@scoutsengidsenvlaanderen.be