20 Mar - ‘Akabe bevrijd(t)’

Op zaterdag 23 maart 2013 organiseert Scouts en Gidsen Vlaanderen haar allereerste nationale akabedag! “Akabe” staat voor “Anders Kan Best” en is de werking van scouting die zich richt naar kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of mentale beperking. Van 11u tot 17u maken een kleine 1000 akabeleden en -leiding de binnenstad van Mechelen onveilig.

Deze dag wil Scouts en Gidsen Vlaanderen hun akabewerking in het daglicht stellen bij een ruim publiek en dik merci zeggen aan alle akabeleiding die zich telkens weer vrijwillig inzet voor hun leden. De voorbije jaren hadden heel wat akabegroepen het moeilijk om nieuwe leiding aan te trekken. Via dit evenement hoopt scouting gemotiveerde jonge mensen aan te spreken. Verder is deze activiteit een heus ontmoetingsmoment tussen scouts en gidsen, met of zonder handicap.

Ruim 3.400 leden zijn als “akabe” aangesloten bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, verspreid over 34 expliciet akabegroepen en 22 scouts- of gidsengroepen met een specifieke akabetak. Werking en activiteiten zijn 100% scouting en gaan van dorpsspelen, ravotten in het bos, sporenzoektochten of snoezelen in het lokaal tot sjorren van een eigen tafel of leren vuur maken. Hoogtepunt van het jaar blijft natuurlijk het scoutskamp! Het aanbod voor scouts en gidsen met een handicap werd ontwikkeld in 1925; sinds 1971 spreken we van Akabe, een werking die tot op heden uniek bleef onder de jeugdbewegingen in dit land. Scouts en Gidsen Vlaanderen laat bewust mensen met een beperking zelf kiezen voor een inclusieve of categoriale scoutswerking. Bij inclusie schrijven de leden zich in een gewone groep die hiervoor bijzondere aandacht heeft; categoriaal wil zeggen dat wordt geopteerd voor een groep die zich speciaal richt tot mensen met welbepaalde beperkingen. Opdat elk kind een plaats vindt in de jeugdbeweging waar het zich goed voelt!

‘Akabe bevrijd(t)’ wil al deze leden en leiding één grote fantastische dag te bezorgen.

Van 11u tot 17u worden de zowat 1.000 deelnemers verwacht in de Mechelse binnenstad. Zodra de groepen zijn ingeschreven in de Pitzemburgschool, volgt een openingsshow. Aansluitend is er een massapicknick in de Kruidtuin. In de namiddag worden de leden verdeeld over vier themapleinen waar ze zich naar hartenlust kunnen uitleven: spelen, creativiteit, avontuur en technieken. Om 16u volgt ‘de bevrijding’ in een slotshow waarbij AKABE letterlijk met alle aanwezigen zal worden uitgebeeld over de ganse Grote Markt, gefilmd vanuit de Sint Romboutstoren.

communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be