14 okt - "Welp": niet voor welpjes

Halloween ... Vlaanderen maakt kennis met ‘Welp’, een Vlaamse horrorfilm, debuut van de Antwerpse regisseur Jonas Govaerts.

In  ‘Welp’ wordt een scoutsgroep in een bos door een schrikwekkend duo opgejaagd, met gruwelijk dodelijke afloop. De film werd eerder al enthousiast onthaald op festivals voor fantastische film in Toronto (Canada) en Austin (US). Pers & media smullen ervan.

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen reageert met gemengde gevoelens op deze prent. Applaus voor de kunst van Jonas op het witte doek. Een Nobelprijs voor scouts- en gidsenleiding die de kunst verstaat om kinderen niet bang maar vertrouwd te maken met het duister.

Sympathy for the devil.

We zijn fier op regisseur Jonas Govaerts die met deze film zijn talent toont aan de grote wereld en waarvoor hij, naar eigen zeggen, als oud-scout inspiratie vond bij zijn scoutservaring. Met respect voor artistieke vrijheid wensen wij deze productie alle mogelijk nationaal en internationaal succes toe. Hoewel de setting en cast ogen als een echt scoutskamp, is het scenario niet realistisch. Scouts en Gidsen Vlaanderen ziet 'Welp' als een fantasierijke stijloefening in fictie voor liefhebbers van horror. ‘Welp’ baadt in een decor van scouting; het verhaal doet evenwel geen afbreuk aan scouting en werpt geen negatief licht op onze jeugdbeweging.

Genuanceerde trots.

Naar aanleiding van deze release wijst Scouts en Gidsen Vlaanderen op het pedagogisch belang van emotionele veiligheid bij kinderen en jongeren. Onze jeugdbeweging ontraadt elke vorm van angstaanjagende activiteiten met kinderen en jongeren, die binnen scouting rust en plezier moeten vinden in de natuur; dag en nacht. De harde atmosfeer, angst en agressie eigen aan dit filmgenre zijn moeilijk te verenigen met het opvoedend klimaat van scouting.

Scouts en Gidsen Vlaanderen kwam na lezing van het script met de regisseur overeen om de actuele logo’s van onze vereniging niet in beeld te brengen, zodat uniformen, vlag en kentekens globaal verwijzen naar de legendarische sfeer, geschiedenis en cultuur van scouting.  Vanuit onze organisatie wordt de film ook niet ‘gepromoot'.

Niet geschikt voor jonge kijkers of kampthema’s.

We vinden het zeer belangrijk dat het onderscheid wordt gemaakt  tussen de ‘geweldig’ coole  fictie uit deze film en het onaanvaardbare van realistische schrikwekkende avondspelen.  De nationale scouts- en gidsenleiding acht de film, en hierop gebaseerde spelen, daarom ook ongeschikt voor jonge leden of als bron voor kampthema’s.

Vanop een veilige afstand wensen wij Jonas in de werkelijkheid alle succes toe met zijn fantasie; terwijl onze bosspelen in werkelijkheid spannend maar vooral fantastisch plezierig blijven.

Lees hier de internationale press release.

Jan Van Reusel
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be