15 mrt - Scouting: kleurrijk zonder partijpolitiek

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen kijkt met verbazing naar de video waarmee Mieke Van Hecke zich via sociale media presenteert voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Het Partijbestuur van CD&V Gent koos Mieke Van Hecke als lijsttrekker. Dat scouting haar kansen gaf om op jonge leeftijd verantwoordelijkheid op te nemen, is een compliment dat zij ook eerder regelmatig maakte en dat Scouts en Gidsen Vlaanderen graag aanneemt. Waarderende knipogen over de betekenis van jeugdbeweging zijn altijd welkom.  Wanneer die appreciatie wordt ingezet voor partijpolitieke profilering, stelt de nationale leiding  zich echter terughoudend op. Scouts en Gidsen Vlaanderen wil uitdrukkelijk geen enkele binding met welke partij dan ook. Scouts en Gidsen Vlaanderen neemt dan ook afstand van elk persoonlijk verhaal waarbij het imago van scouts of gidsen wordt uitgespeeld voor een ander belang dan dat van de jeugdbeweging zelf; met een expliciete vraag beelden van scouting niet te mengen bij campagnes. Scouts en Gidsen Vlaanderen hoopt dat de gedachte “eens scout, altijd scout” een vrijwillig engagement mag blijven, geheel vrij van politieke kleuring, zodat iedereen zich welkom blijft voelen om bij het spel van scouting grenzeloos te groeien tot wie en wat hij of zij ook mag worden.

(foto: Jef DEYAERT)

Jan VAN REUSEL