01 apr - Bedrijven kunnen toekomstige werknemers ‘scouten’ op jeugdkampen

opgelet 1 apil!

Het is bekend dat scoutsleid(st)ers een streepje voor hebben op de arbeidsmarkt. Werkgevers waarderen leiderschapscompetenties en soft-skills zoals teamgeest, projectmanagement, zin voor initiatief, creativiteit, oplossingsgericht denken, leidinggeven en coachen. Jeugdbewegingen vormen een unieke omgeving waar jongeren al heel vroeg deze competenties ontwikkelen en gebruiken.

Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen loopt er deze zomer een proefproject. Scoutsgroepen kunnen op hun zomerkamp bezoekdagen organiseren voor HR-professionals. Zo krijgen werkgevers de unieke kans om deze geboren leiders in hun natuurlijke habitat aan het werk te zien.

Annemie De Pril, HR-consultant bij De Talentvissers is alvast enthousiast. "Tijdens een gesprek zeggen kandidaten uiteindelijk wat ze willen, of het nu waar is of niet. Rollenspelen verlopen dan weer vaak stroef en onnatuurlijk. Daarom is het interessant om kandidaten echt aan het werk te zien tijdens een kamp. Het bespaart ons bovendien heel wat tijd: we moeten veel minder motivatiebrieven lezen. "

Volgens Scouts en Gidsen Vlaanderen biedt het ook voor de werkzoekende leiders en leidsters veel voordelen: het is een gemakkelijke manier om hun vaardigheden te laten zien. Ze  kunnen nu gewoon al doende bewijzen wat de scouts hen heeft bijgebracht, in de plaats van dit in CV’s en motivatiebrieven trachten uit te leggen. Ongetwijfeld komt het ook de kwaliteit van onze werking ten goede. Leiding die potentiële werkgevers op bezoek krijgt, zal immers zeker zorgen voor een waterdichte kampplanning

Ben je een scoutsgroep met werkzoekende leiding en ben je bereid om bezoek te ontvangen op kamp in juli of augustus 2017? Mail dan vrijblijvend naar scoutswerk@scoutsengidsenvlaanderen.be. Na de zomer wordt het experiment geëvalueerd.

Meer informatie over solliciteren en het inzetten van je competenties vind je op vdab.be/jongeren of op de Scout Leadership Skills