09 mei - Scouting@Pride : trots op iedereen!

Iedereen is welkom in scouting; met zijn, haar of diens eigen verhaal.  Elke scout en gids kan en mag zijn wie of wat ie is of wordt. De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen nodigt daarom alle groepen uit om op zaterdag 20 mei ’17 aan te sluiten bij de ‘Belgian Pride’.

Die Belgian Pride Parade (of kortweg ‘de Pride’) is een grote optocht die elk jaar doorgaat in Brussel rond de Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Duizenden mensen en tal van organisaties komen dan op straat om te tonen dat iedereen gelijkwaardig is, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit en/of genderexpressie.

Het jeugdwerk staat daar volledig achter en neemt dus ook deel aan dit evenement onder de noemer ‘Youthwork@Pride’. In scouting zijn we de overtuiging genegen dat alle kinderen en jongeren die dat willen, kunnen scouten en gidsen, hoe dan ook. Door met leden en leiding deel te nemen aan Pride zetten we met groot plezier en een kleine daad deze overtuiging kracht bij, zowel binnen als buiten scouting.

Het maakt niet uit of je holebi, hetero, transgender, cisgender, intersekse, aseksueel, queer of nog iets helemaal anders bent. Door allemaal op straat te komen, tonen we dat we samen strijden voor een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn! Zo dromen scouts en gidsen luidop mee van gelukkige mensen in een rechtvaardige wereld.

★ ARE YOU AN ALLY? ★

Dit is de boodschap van Youthwork@Pride 2017. Een Ally zijn betekent dat je niet enkel zegt dat iedereen welkom is maar dat je ook inspanningen doet zodat iedereen zich ook echt welkom voelt. Een Ally zet zich actief in voor de gelijke behandeling en aanvaarding van mensen in een minderheidspositie. Het vertrekpunt is dus solidariteit. Er zijn 1001 manieren om een Ally te zijn en aanwezig zijn op de Pride is er ééntje.

★ PRAKTISCH ★

We verzamelen op 20/5 vanaf 13u30 aan de Youthwork@Pride-wagen in de Ravensteinstraat (achter de Kunstberg) maar je kan ook ergens onderweg aansluiten. Door deel te nemen in uniform maken we onszelf zichtbaar: telkens anders, telkens scouting!

SEE YOU THERE, ALLY?

Youthwork@Pride is een samenwerking tussen Wel Jong Niet Hetero, Scouts en Gidsen Vlaanderen, Graffiti, Karavaan, AFS Interculturele Programma’s, KLJ, Kazou, Vlaamse Dienst Speelpleinwerk, StampMedia, Formaat, FOS Open Scouting, KSA, Chirojeugd Vlaanderen, Krunsj, De Ambrassade en De Aanstokerij.

Jan VAN REUSEL
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be

Zie ook essay : https://www.facebook.com/notes/martijn-van-cauwenberg/waarom-ik-zaterdag-205-mee-zal-lopen-in-de-pride/10212456716153842/