15 mei - Jeugdverblijf Merkenveld: 70 jaar in beweging!

Op zaterdag 20 mei wordt 70 jaar ‘Merkenveld’ gevierd samen met de opening van een uniek toegankelijkheidspad in het kader van de actie 'Lift Me Up'.  Merkenveld, het Hopper jeugdverblijf van Scouts en Gidsen Vlaanderen in Zedelgem, herbergt al 70 jaar kinderen en jongeren in een prachtige, groene omgeving. In al die jaren is het jeugdverblijf uitgegroeid van een eenvoudig kampeerterrein tot een hedendaags jeugdverblijf met een gebouw voor 182 personen en 18 kampeerterreinen.

Tegelijk werd ingezet op de toegankelijkheid voor iedereen met maximaal comfort voor personen met een beperking en hun begeleiding.

Een gloednieuw rolstoel-pad van 800 m naar alle verblijfplaatsen en activiteiten in en rond de gebouwen, maakt dit domein nu ook geheel toegankelijk voor mensen met een beperking.  Bij het pad worden ook aangepaste sanitaire voorzieningen voor andersvaliden geïnstalleerd en wordt een speciaal contrast aangebracht, zodat mensen met een visuele handicap ook vlot gebruik kunnen maken van het pad. Er ligt een stuk pad in een terrein zodat kamperen ook mogelijk moet zijn voor mensen met een beperking.

Dit project sluit sterk aan bij het hoofdstuk over ‘Iedereen verdient vakantie’ in de beleidsnota van minister Weyts. Toerisme Vlaanderen en de sociaal-toeristische sector bundelen de krachten om een actieplan daar blijvend én verder aan mee te werken.
Ook Scouts en Gidsen Vlaanderen schreef een plan, met als hoofddoel het verhogen van de participatie aan het toeristisch aanbod van individuen of groepen uit Vlaanderen en Brussel die een drempel ervaren die ze niet zelf kunnen overwinnen. Elk kind op kamp!

De natuur is onze troef – zo staat te lezen in de missie van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

De “Lift me Up actie” bood ons dan ook de schitterende kans om net de natuur en het buitenleven “voor iedereen” toegankelijk te maken. Centraal in deze crowd-funding – die 1 jaar zou duren - was de verkoop van de “Lift me Up”-buttons aan €5/stuk. Verder werd er met behulp van medewerkers, vrijwilligers, sympathisanten en peter (bouwservice Vanhulle Tielt)- en meterbedrijf (Decat Diksmuide) vele acties op poten gezet om voldoende geld in te zamelen.
Onze droom om de wandelpaden naar de kampvuurkring, de vijver, de kampeerterreinen en de omgeving van het gebouw volledig rolstoeltoegankelijk te maken werd werkelijkheid!

Die natuur koesteren we op Merkenveld vanaf het begin. Vele vrijwilligers dragen nog steeds mee zorg voor bos- en natuurbeheer. Jaarlijkse organiseren we de plant-groendag “groen geweld op Merkenveld”. En vorig jaar behaalden we voor het 10e jaar op rij de Groene Sleutel, als een van de eerste jeugdverblijfcentra.

Merkenveld is één van de 8 Hopper jeugdverblijven van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Samen goed voor 200.000 overnachtingen jaarlijks, waarvan een 32.000 op Merkenveld.

Iedereen is welkom vanaf 14u om te genieten van alle gratis activiteiten zoals het rolstoeltraject, een wandeling met natuurgidsen, gesjord reuzespeelgoed, meespelen met de harmonie, voorleesmomenten in het bos, houtsculpturen maken, meerijden met de trekpaarden, ijzersmeden, enzovoort.

Doorlopend is ook de bar geopend en later op de avond wordt er voor iedereen iets lekkers voorzien.

Om 17u30 wordt het nog meer de moeite, want dan wordt het Lift me Up pad officieel ingehuldigd met mevrouw Annick Vermeulen, (burgemeester Zedelgem) en de heer Bart Nayaert  (gedeputeerde van de provincie West-Vlaanderensluiten); zo we af met een gezellige aperitief aan het knetterende kampvuur.

Jan Van Reusel
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be