13 jul - Over angstspelen op kamp

De voorbije dagen kwamen angstspelen in het nieuws naar aanleiding van een voorval op een kamp van JRK.

Realistische ontvoeringen, overvallen, kidnappings, ...  hebben geen plaats binnen scouting. Kinderen kunnen er angststoornissen door ontwikkelen en hebben vaak veel tijd nodig om hier mentaal van te herstellen. Daarom verbiedt Scouts en Gidsen Vlaanderen realistische angstspelen. Het is een illusie dat je van bangmakerij een stoere jongen of meisje wordt.

Versta ons niet verkeerd. Spannende elementen kunnen soms een goed ingrediënt zijn om activiteiten dat beetje extra te geven. Een spel 's nachts spelen, een griezelig personage vertolkt door de leiding, een akelige locatie ... het kan soms een meerwaarde hebben voor het spel. Maar zorg ervoor dat het bangmaken van leden nooit een doel op zich wordt. Zorg voor het juiste kader. Stel gerust.

Waak er altijd over dat leden niet over hun grenzen gaan. Leg uit aan die kapoen dat de heks niet echt is. Laat de bange jong-giver uitzonderlijk met twee op nachtwandeling. Blijf wat langer bij de welp voor het donker als het nachtspel begint. Zorg als leiding voor een geruststellende nabijheid.