24 aug - Scouts & gidsen geven aftrap voor nieuw werkjaar met duizenden leid(st)ers op HO

Gesterkt door het - soms bewogen - zomerse kampleven, maakt scouting zich weer op voor een vers werkjaar. Tijdens het laatste weekend van de vakantie gaat Scouts en Gidsen Vlaanderen, goed voor 80.000 leden, met de jaarlijkse 'Herfstontmoeting' opnieuw uit de startblokken.

Raar hé: het nieuwe normaal.

Met als leuze 'Allemaal Abnormaal' mag het duidelijk zijn dat het nieuwe jaarthema fier inzet op iedereen; wie je ook bent of wat je ook wordt. Elke scout of gids heeft een eigen verhaal; een eigen achtergrond, handleiding of superkracht. We zijn blond, bruin, rood of zwart en groot of klein; hetero, holebi of zoekend onderweg daartussen. Soms lijken we alleen maar te verschillen; dan ontstaat er 'wij' en 'zij', krijgen we etiketten opgeplakt en stoppen mekaar in hokjes. 'Allemaal Abnormaal' omarmt precies die verschillen; scouts en gidsen houden van 'anders' en van 'divers'. Iedereen mag in scouting zichzelf zijn, blijven en worden: een leider met heimwee of die klunst met vuur maken, een verkenner die ballet danst en niet graag vuil wordt, voetballende jonggidsen; iedereen blijft diep vanbinnen een kapoen. De stille genieters, de luide hardroepers, de zotte dozen, de angsthazen, de clowns, de stoere soldaten onder ons ... niemand wordt aan de kant gezet. Dat pesten er dit jaar nog minder dan ooit bij hoort in scouting, spreekt voor zich. Samen zorgen we dat ieder een unieke plaats vindt in het veilig, warm nest van een scouts- of gidsengroep; waar we nergens en nooit bang hoeven te zijn voor elkaar. Dàt jaarthema wordt deze HO gelanceerd.

Scouts- en gidsenleiding met duizenden onder tentzeil: Herfstontmoeting of 'HO' is behalve een inspirerend weekend natuurlijk ook een feestelijk weerzien van velen met dagen en nachten vol kampvuurverhalen, muziek, doorweekt van vriendschap en liefde ...

Jan Van Reusel

woordvoerder nationale leiding