15 nov - Daar wordt aan de deur geklopt ...

Nog een paar keer slapen en hij is weer in ’t land. Ongetwijfeld doet Sinterklaas op zijn moeizame tocht langs daken en terrassen ook scoutslokalen aan. De helper die hem vergezelt, lokte de voorbije jaren pittige discussies uit rond verwijzingen naar racisme en naar het koloniale verleden.

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen hield ook even halt bij deze kwestie: graag gaan wij in op de uitnodiging om van Sinterklaas een feest voor alle kinderen te maken. We vinden dat de helper van de Sint moet evolueren met de tijd en dat raciale stereotyperingen gaandeweg best achterwege blijven. We willen dat ook groepen hier samen met ons even bij stilstaan en dit binnen hun groep bespreken.

In Scouting willen we dat niemand zich gekwetst of bespot voelt omwille van zijn of haar eigen afkomst of huidskleur. In een kleurrijk Vlaanderen wordt niemand herinnerd of voorgesteld als slaaf.  Laten we dus rekening houden met raciale gevoeligheden bij het karikaturale totaalbeeld van een pekzwarte knecht met gouden oorbellen en rode lippen.

We rekenen daarom op de vindingrijkheid van onze leiding; om zelf op een eigen creatieve wijze een invulling te geven aan deze vrolijke figuur. Natuurlijk zijn alle scouts en gidsen braaf geweest en zal er straks volop worden gevierd, gelachen en vooral veel gesnoept ….

communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be