01 apr - Scoutr: nieuwe datingapp voor scouts en gidsen

Al generaties lang blijkt dat de jeugdbeweging mensen samenbrengt. In de ongedwongen sfeer van samenwerken, buitenleven en zomerkampen ontstaan vriendschappen voor het leven … én meer. Talloze leden en leiding doen er een lief op, en niet zelden blijkt dat een match voor het leven. Daarom lanceert Scouts en Gidsen Vlaanderen nu een eigen datingapp: Scoutr.

“In 2016 brachten we de Totemapp  uit. Hier zat veel leiding al jaren op te wachten en het was een schot in de roos”, vertelt Bram Scheerder van de Dienst Informatica. “De totemapp is intussen al door duizenden gebruikers gedownload. We kregen bij de lancering voor de grap wel eens de vraag of we geen datingapp konden ontwikkelen, op basis van totems. Een gek idee, maar ook best geniaal (lacht). Dat bleef dus door ons hoofd spoken en regelmatig maakten we daar met de collega’s grapjes over. Enkele maanden geleden leerde ik zelf mijn lief kennen in de scouts. Toen ben ik er serieuzer over beginnen nadenken en is de bal hier aan het rollen gegaan.”

Het is wetenschappelijk bewezen dat relaties tussen mensen met dezelfde normen en waarden en een gedeelde leefwereld, een grotere kans hebben op slagen. De jeugdbeweging, en scouting in het bijzonder, is daarvoor een ideale voedingsbodem. “We passen in feite dezelfde principes toe als de makers van Blind Getrouwd”, legt Bram uit, “maar dan binnen een afgebakende doelgroep. Bij het aanmaken van een Scoutr-profiel kan je onder andere aanduiden wat je totem is. Je kan ook je favoriete scoutsactiviteiten ingeven en welke eigenschappen je zoekt in een partner. Het algoritme achter de app kent de totems. Op basis daarvan stelt de app je profielen voor van potentiële kandidaten, samen met hun totem en de bijhorende eigenschappen. Bij die profielen kan je naar links of naar rechts swipen zoals bij euh … die andere bekende datingapp (lacht).”

“We zijn intussen al aan het brainstormen voor extra functionaliteiten”, gaat Bram enthousiast verder. “Zo denken we na over een systeem waarbij de app zélf ‘berekent’ welke totems voor jou de best mogelijke match zouden opleveren. We weten bijvoorbeeld dat een Zalm erg goed past bij een Bij. Een Bij is altruïstisch en kan voor de meer vrijgevochten Zalm zorg dragen. Een Alpaca en een Steenbok zijn allebei koppig, wat dan weer een minder interessante combinatie is. Het is natuurlijk niet zo dat je een match kan berekenen op basis van de totems alleen. Er is daarom ruimte voor meer gegevens in je profiel en je hebt natuurlijk altijd zelf de keuze wie je effectief aanspreekt.”

Dat Scouts en Gidsen Vlaanderen investeert in deze app heeft verschillende redenen. 37% van de groepen kampt met een leidingstekort. Leiding met een ‘scoutslief’ blijven langer in leiding, wat het tekort kan doen afnemen. Ook is het aangetoond dat 93% van de kinderen van scoutskoppels later actief zijn in een jeugdbeweging. Zo verzekert Scouts en Gidsen Vlaanderen mee haar toekomst.

De app wordt momenteel getest en zal vanaf half mei beschikbaar zijn.