25 mei - Jeugdverblijf De Brink # toegankelijk voor iedereen

Op 26 mei 2018 opent Scouts en Gidsen Vlaanderen tegelijk drie projecten die de toegankelijkheid op Hopper Jeugdverblijf De Brink bij Herentals verrassend verbeteren: onze nieuwe avontuurlijk verblijfsaccomodatie De Shelterbijhorende rolstoelpaden en volledig vernieuwd kampeersanitair.

Deze zaterdag opent De Brink haar deuren voor iedereen met een feestelijk programma en tal van activiteiten: www.deshelter.be/opening.

Scouting investeert in drempelverlagend én avontuurlijk toerisme in Vlaanderen; en dat kan op steun van de overheid rekenen. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts investeerde via Toerisme Vlaanderen maar liefst 40.000 euro voor de toegankelijkheidswerken in het totale project (dat in totaal 155.000 euro zal kosten). Deze subsidie stelde Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw in staat om niet alleen het kampeer-sanitair in te richten met toegankelijk toilet en douche, maar ook een rolstoeltoegankelijk pad aan te leggen dat zich op natuurlijke wijze doorheen het bos slingert langs alle gebouwen.

Het sanitair blok zelf onderging ook een volledige facelift naar een hedendaags kampeer-sanitair met alle nodige comfort dat onze gasten verdienen. Hierbij werden het aantal douches en toiletten uitgebreid om tegemoet te komen aan de noden van zowel groepen in de blokhut, de kampeerders, als de gebruikers van de nieuwe Shelter.

Een zonneboiler zorgt voor warm water in de douches en het sanitair blok werd aangesloten op het vorig jaar aangelegde warmtenetwerk op pellets. Hiermee is weer een duurzame stap gezet  op dit Hopper-jeugdverblijf met Groene Sleutel. Voor deze ingrepen werd een subsidie toegezegd van zo’n 8.800 euro door  het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) in het kader van hun investeringssubsidies voor het energiezuiniger maken van jeugdinfrastructuur.

En als kers op de taart bouwden we het nieuwe concept De Shelter. Hoog en droog - gezellig onder het dak van deze mooie houten constructie -  krijg je bovenop de leefruimte twee ruime slaapvloeren, in totaal goed voor zo’n dertig personen.  Luxe is niet de bedoeling wanneer je kampeert in De Shelter. Hier geniet je van de eenvoudige dingen. Je maakt er houtvuur aan om je potje te koken of voor een gezellige avond kruip je rond de open haard. Je hoeft geen trap op voor een verblijf in De Shelter. In de leefruimte worden 8 voor iedereen toegankelijke bedden voorzien. De Shelter zal beschikbaar zijn vanaf juli 2018.

De Brink heeft in kader van Strategisch marketingplan voor de Kempen een eerste subsidie ontvangen van 5.000 euro Provincie Antwerpen erkent daarmee De Shelter als zinvolle invulling van de geformuleerde ambities. Met dit concept hopen we in de Kempense bossen een nieuwe trekpleister te creëren waar mensen uitgedaagd worden om avontuur op te zoeken en het buitengevoel te beleven. Waarden die wij als scouts hoog in het vaandel dragen en die naar onze mening ook naadloos aansluiten bij zogenaamde productlijnen geformuleerd in het SPAK “ eigenzinnig  pionieren” en “buiten avonturen”.

Met deze drie recente aanpassingen willen we ervoor zorgen dat dit jeugdverblijf 100% toegankelijk is. Letterlijk drempels wegwerken zonder in te boeten op een avontuurlijk verblijf in het bos!

De Brink ontvangt jaarlijks 35.000 jongeren uit jeugdbewegingen en scholen, waarvan sommige groepen met kinderen of jongeren die een of andere drempel ervaren om mee op kamp te gaan. Met dit initiatief wil Hopper de kans bieden aan elk kind om te kunnen genieten van die bijzondere en deugddoende ervaring van een kamp. Met deze projecten zet Hopper Jeugdverblijven verder in op toegankelijkheid - ongeacht beperkingen - van alle kinderen en jongeren op de acht jeugdverblijven van scouting.  Zo werd vorig jaar nog op Merkenveld bij Brugge speciaal buitensanitair geïnstalleerd, verbindt een rolstoelpad er nu alle kampplaatsen met elkaar, en werd een oplaadpunt voorzien voor elektrische rolstoelen.

Al deze keuzes sluiten tenslotte perfect aan bij de missie en de pedagogische visie van Scouts en Gidsen Vlaanderen: ‘iedereen kan erbij, elk met zijn of haar eigen verhaal’ ...

Afspraak vanaf 14:00 uur op De Brink; Bosbergen 1 - 2200 Herentals!

communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be