Zoek

06 Jun - Vaccinatie virale teken in Centraal- en Noord-Europa

Enkele weken geleden werden de adviezen rond preventie bij tekenbeten in verschillende Europese landen aangepast. Er wordt nu aanbevolen om je te laten vaccineren als je naar bepaalde regio's gaat en wandelt en/of kampeert.

Het gaat hier specifiek om teken die TBE kunnen overdragen, een virale vorm van meningo-encephalitis of hersenvliesontsteking. In de meeste gevallen verloopt deze aandoening goedaardig en ervaar je enkel griepsymptomen of zelfs niets. Meer ernstige ziektesymptomen zijn echter ook mogelijk.

De ziekte is bepaalde regio's in verschillende landen van centraal Europa, waaronder Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, ex-Joegoslavië, ex-USSR, Bulgarije, Roemenië, de Baltische staten, enz. Maar ook in Scandinavië en enkele van onze buurlanden zijn er (kleine) risico gebieden. de precieze verspreiding kunnen jullie vinden op deze kaart.

De aanbevolen behandeling bestaat uit 3 vaccinaties, 2 voor vertrek en 1 nadien. Het gaat hier om een aanbeveling, geen verplichting. Je huisarts zal je steeds de meest precieze informatie kunnen verschaffen voor jouw situatie. Indien huisarts en patiënt kiezen om tot een behandeling over te gaan, zal deze ook de nodige voorschiften voorzien.

Meer info over het ziekteverloop, risico's, de behandeling en andere/bijkomstige preventiemaatregelen zijn te vinden op de website van het Tropisch Instituut: https://www.itg.be/Files/docs/Reisgeneeskunde/nteken.pdf

OPGELET: Van het tropisch instituut hoorden we dat het vaccin voor 20 juni enkel nog te verkrijgen is in het CHU ziekenhuis in Brussel (gebouw César De Paepe). Daarna is het terug beschikbaar via de huisarts.
Mocht vaccinatie niet meer mogelijk zijn, volg tekenbeten dan goed op. Dat kan bijvoorbeeld door een tekenblad  goed in te vullen.