28 jun - Waarschuwing warmteactieplan. Hou het hoofd koel.

De komende dagen voorspelt het KMI aanhoudende warmte. Da's natuurlijk beter dan regen. Maar een voorbereide scout of gids is er twee waard.

Zorg dat je zelf en je leden voorzien zijn op de hitte. Ook open vuur maken mag niet meer overal. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Wallonië geldt code oranje.  Informeer je bij het agentschap natuur en bos, op het gemeentehuis van je kampgemeente of bij de kampeigenaar.

Volg het weerbericht op en bedenk met je leidingsploeg wat jullie gaan doen op te hete dagen. Hier alvast enkele vuistregels.

• Voorzie genoeg drinkwater voor leden en leiding. Las van tijd tot tijd drinkpauzes in.
  • Tussen 11 en 15u doe je best geen zware inspanningen en blijf je best in de schaduw. Voorzie leuke, rustige activiteiten zoals massagesalon met modderbad, dammen bouwen of speel een gezelschapspel.
  • Laat leden zich voldoende insmeren met zonnecrème (min. factor 50) en zorg dat ze ook hun hoofd beschermen tegen de zon met petje, hoed of scoutsdas.
  • Kijk uit met stilstaand water. Plonsbadjes of zwembaden die te lang in de zon staan kunnen wel eens een bron van ziektekiemen zijn.
  • Let op voedselveiligheid.
  • Voorzie waterrijk vers fruit als vieruurtje (bv. watermeloen).
  • Let op met spelen met bruine zeep. Als je met bruine zeep op je lichaam in de zon loopt, kan je brandwonden oplopen. Gebruik liever badschuim.
  • Zet bidons met drinkwater in de schaduw en spoel ze regelmatig om infecties te voorkomen.