17 aug - Scouting brengt nieuw jaarthema in stelling op HO18: Minder is Meer.

PERSBERICHT   Scouts en Gidsen Vlaanderen maakt zich met de traditionele ‘Herfstontmoeting’ (HO) - op 24, 25 en 26 augustus - op voor de start van een nieuw jaar scouting. Dit weekend worden zo’n 4.500 leid(st)ers verwacht op de Hoge Rielen bij Kasterlee voor een inspirerend en feestelijk weerzien na de zomerkampen.

Met als leuze Minder is Meer’ zet scouting haar leden en leiding een ecologische bril op:  kiezen voor minder afval en minder verspilling draagt bij aan meer kwaliteit in het leven en ons milieu. Door stil te staan bij het verbruik tijdens dagdagelijkse (scouts)activiteiten, wil Scouts en Gidsen Vlaanderen kinderen en jongeren gevoelig maken voor de overdosis afval, voedsel en energie die we verspillen. Kamperen en openluchtleven met tochten in het groen, zijn voor scouts een ideaal oefenterrein om creatief en spelenderwijs het onderscheid te leren maken tussen verbruiken en (her) gebruiken. Tijdens HO,  en verderop via vorming, krijgt de leiding een arsenaal aan praktische prikkels om met het jaarthema Minder is Meer’  concreet en lokaal aan de slag te gaan rond zorgzaamheid voor het milieu.

Met nu 82.000 leden in 500 groepen waren er nooit eerder zoveel scouts en gidsen in ons land. Scouting biedt dan ook een unieke hefboom om jonge mensen met bewuste ogen naar de wereld te laten kijken: met als missie bij te dragen aan de ontplooiing van kinderen en jongeren; met de natuur als troef. Naast afstemmen op noden van plaatselijke werkingen en versterken van de regionale structuur, is het inzetten op een duurzame en ecologische reflex één van de drie nationale pedagogische beleidsprioriteiten voor de lopende drie jaar.

Bij deze aftrap wordt niet enkel het nieuwe jaarthema gelanceerd maar ook tal van plannen en initiatieven in de pan gelegd zoals vb een vierjaarlijkse wereldjamboree komende zomer in de VS of een nieuw vormingsaanbod met ‘Focus’ op kwaliteitsvolle begeleiding.

Jan Van Reusel
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be