29 aug - Leiding met een beperking maar vooral veel goesting en talent.

Vanaf 2019 zullen jongeren met een beperking gemakkelijker kunnen deelnemen aan de animatorcursus die hen voorbereidt op het engagement als leiding. Chirojeugd Vlaanderen, Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSA, Kazou en Hannibal Vakanties slaan de handen in elkaar met een gezamenlijk project om jongeren met een beperking een plaats te geven in hun leidingsploegen. De jeugdwerkorganisaties organiseren daarvoor geen aparte cursussen, maar zorgen ervoor dat hun bestaande cursussen zo toegankelijk mogelijk worden. De begeleidingsploegen van de animatorencursus krijgen daarvoor de nodige opleiding en ondersteuning. Ook de jongeren met een beperking worden voor, tijdens en na de cursus op maat begeleid.

Sarah Plessers, coördinator van het project licht het zo toe:  “Een jeugdorganisatie is de ideale groeiomgeving, voor iedereen. Je kan er een rol opnemen die op je lijf geschreven is: spelen bedenken, voor kinderen zorgen, dingen organiseren, logistieke taken doen, noem maar op. Zo krijgt iedereen de kans om te ontdekken wat hun talenten zijn en om die ook in te zetten. Een meisje met autisme kan bijvoorbeeld erg vlot omgaan met de jongste leden en zorgt ervoor dat alles goed voorbereid is. Of een jongen met een licht verstandelijke beperking, die veel gevoel voor drama heeft en zich graag verkleedt, doet zonder moeite het toneeltje van een spel en krijgt door zijn enthousiasme de groep makkelijk mee. Op basis van de talenten van de jongeren zoeken we samen met de leidingsploeg naar de meest gepaste rol. Elke persoon is anders, dus het traject zal er ook voor iedereen wat anders uitzien.Het blijft alleszins onze droom om mee te bouwen aan een samenleving waar iedereen kan participeren en zich welkom voelt. Het traject is hierin een belangrijke stap.”

Leiding? Anders Kan Best!

Binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen tonen verschillende groepen reeds belangstelling. Binnen Akabe zijn ook al een aantal groepen aan de slag met een traject op maat voor jongeren met een beperking die leid(st)er willen worden. Met participatie in dit collectief initiatief van jeugdbewegingen, zet scouting verder in op zowel het spoor van inclusie als op een aanbod voor mensen die bijzondere zorg vragen. Zo daagt Scouts en Gidsen Vlaanderen zichzelf uit om met iedereen die mee het spel van scouting wil spelen op stap te gaan; iedereen, met of zonder beperking.  Geïnteresseerden kunnen zich binnen enkele weken inschrijven als co-animator; belangstelling of vragen: vorming@scoutsengidsenvlaanderen.be

Dit project is een initiatief van Chirojeugd Vlaanderen, Hannibal Vakanties, Kazou, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen. Konekt ondersteunt het project met hun inhoudelijke kennis. Dankzij de actieve financiële steun van Cera en de Vlaamse overheid wordt dit project realiteit.

communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be