20 nov - Daar wordt aan de deur geklopt ...

Hij komt, hij komt!

Nog een paar keer slapen en hij is weer in ’t land, de lieve goede Sint! En uiteraard doet Sinterklaas op zijn tocht langs daken en terrassen ook scoutslokalen aan. Zijn helper lokt al een tijdje soms pittige discussies uit met verwijzingen naar racisme en het koloniale verleden.

Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen willen we dat anders. Als mensen zich gekwetst of bespot voelen omwille van hun afkomst of huidskleur, dan luisteren we. Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, en onze brede internationale Scouts- en Gidsenbeweging, wordt niemand herinnerd of voorgesteld als onderdaan of slaaf.

Sinterklaas is en blijft een kinderfeest. En ook feesten zijn onderhevig aan verandering. En verandering wordt net zoals in de  hele maatschappij ook in onze scouts- en gidsenbeweging, vaak gekenmerkt door discussie, weerstand en dialoog. Kritische zelfreflectie bij alles wat rondom ons gebeurt, ook dat is scouting: niet enkel blijven doen wat we al kennen, maar mee evolueren met ontwikkelingen eigen aan samenleven in veranderende tijden.

Laat ons met het nodige fingerspitzengefühl aansluiten op nieuwe inzichten of waar nodig tijd en rust nemen om later in beweging te komen. Wat hier en nu al kan, is duidelijk. Scouts en Gidsen Vlaanderen zegt resoluut neen aan het karikaturale beeld van een pekzwarte knecht met gouden oorbellen en rode lippen. Een beeld, dat iedereen, ook elke scouts- en gidsengroep een beetje kan aanpassen. Een beetje dat een wereld van verschil kan betekenen. We rekenen daarbij op jullie vindingrijkheid om zelf een creatieve invulling te geven aan deze vrolijke figuur

Deze tips kunnen je al op weg helpen:

• Wie zegt dat Piet helemaal zwart moet zijn van de schoorsteen? Enkele grote vegen roet, een zotte hoed en opvallende kleurrijke kleren en de klus is klaar! Waarom zou Piet zelfs oorbellen aandoen? Dat maakt zijn tocht door de schoorsteen alleen maar gevaarlijker.
  • De perfecte collega van Sinterklaas staat elke dag paraat met een goed humeur en een grote portie humor. Ook zin voor verantwoordelijkheid, avontuur en zelfredzaamheid horen daarbij. Dat klinkt als de perfect geëngageerde scout of gids!
  • Prikkel de fantasie en de verbeelding van de leden door leuke en avontuurlijke verhalen over Sint en Piet. Voor kinderen maakt het echt niet uit welke kleur Piet heeft. Anekdotes over zijn reis uit Spanje, of een spannend verhaal over een gevaarlijke tocht door een schoorsteen, dat klinkt pas boeiend!
  • Een discussie over de inkleding van een Sinterklaasfeest op een groepsraad is niet stom, het kan een verrijking zijn. Uiteraard heeft niet iedereen altijd dezelfde mening, ook niet in een  scoutsgroep. Maar overleggen en samen zoeken naar een oplossing, ook voor maatschappelijk relevante onderwerpen, zit in ons DNA.
  • Het Sinterklaasfeest is en blijft een kinderfeest. Het moet dus ook plezant blijven. Sta open voor veranderingen, maar heb een luisterend oor en genoeg begrip voor de mening van anderen. Een gepolariseerde discussie zorgt voor minder plezier, zowel voor de leiding als de leden.