21 Feb - Aurelien Thijs: een spoorteken

Met droefheid melden we het overlijden -  op woensdag 20 februari 2019 - van Aurelien Thijs, verbondsvoorzitter van VVKS 1969-1973 en VVKM-VVKS 1973-1975. Scouts en Gidsen Vlaanderen neemt met dit vertrek naar de overzijde, afscheid van een bijzonder betekenisvol man in vele opzichten, blijvend gewaardeerd binnen en buiten scouting.

Geboren in 1934, begon hij zijn scoutstijd tijdens WO2 bij de Welpen van Sint-Tarcitius-eenheid 8e Waas in Sint-Niklaas. Later zou hij actief zijn in Zele, een groep oprichten in Sinaai en groepsleider worden van Sint-Joris te Sint-Niklaas; om vervolgens via het district door te groeien naar commissaris Verkenners. In die functie was Aurelien een inspirator voor de takwerking Verkenners, waar we vandaag nog steeds op verder bouwen. De zeldzame 4 gilwellkralen die hij als 'Deputy Camp Chief' droeg, ontving hij niet toevallig.

De periode daarop speelde hij als verbondsvoorzitter mee een belangrijke rol bij de actualisering en verdieping van zowel structuur als methode van scouting in Vlaanderen, met de vijf basispijlers als bron voor verwezenlijking van de leuze 'Weest Paraat'.  Grote zorg van Aurelien in de nationale leiding ging ook uit naar de uitbouw van onze domeinen en kampeergronden, de samenwerking tussen scouts en meisjesgidsen en naar de invulling rond christelijke menswording bij scouting. Het vuur van de scout in Aurelien doofde nooit en bleef voelbaar in de vele engagementen die hij verderop zijn pad aanging; bij de vredesbeweging, met zijn echtgenote Lieve en hun gezin, als bedrijfsleider, voor de kerkgemeenschap, als vriend, in dienst: altijd.

Namens de verbondsleiding ☉

Jan Van Reusel