22 Feb - vandaag internationale feestdag scouts en gidsen

Op 22 februari - #ScoutFoundersDay #WorldThinkingDay - herinneren alle 50.000.000 scouts en gidsen wereldwijd elkaar aan hun vriendschap en engagement. ...‘Claim The Climate’, Brussel, 2 december 2018: de 5 Belgische scouts- en gidsenverenigingen komen massaal mee op straat voor de klimaatmars die ruim 75.000 deelnemers op de been brengt. Ook elders in de wereld steunen scouts en gidsen initiatieven voor het klimaatbewustzijn. De natuur is immers een basisomgeving voor het spel van scouting en het respect ervoor is een van de fundamentele waarden binnen deze jeugdbeweging. …

Be prepared anno 2019: creating a better world

De zorg voor het klimaat is één van de vele facetten waarmee scouting als beweging inzet op het creëren van een betere wereld. Scouting wil bijdragen aan de ontplooiing van kinderen en jongeren tot gelukkige mensen in een rechtvaardige samenleving, bereid om een constructieve rol te spelen in de maatschappij.

Zo bijvoorbeeld brengt de Europese regio van de World Organisation of the Scout Mouvement (WOSM) gedurende deze week meer dan 120 scouts (18-25 jaar) vanuit het hele continent samen voor het evenement “My Europe, My Say”, dat tegelijkertijd plaatsvindt in Strasbourg en in Moerbeke (Noord-Frankrijk). Het doel van dit evenement is dat deelnemers zich identificeren met het Europese burgerschap. Hier worden workshops georganiseerd over de werking van de EU, de mobilisatie van jongeren in de verkiezingen van mei, multiculturaliteit, de Europese identiteit… Er wordt ook een bezoek gepland aan Europese instellingen in Brussel en Straatsburg.

22 februari

22 februari is een dag waarop traditioneel veel Belgische scouts en gidsen hun das dragen, zowel thuis, op school als op het werk. Zo tonen ze dat ze trots zijn om deel uit te maken van deze mondiale beweging die meebouwt aan vrede, en dat ze de dialoog over hun engagement willen aangaan. Sommigen kiezen ervoor om gewoon hun profielfoto op sociale media een dag te veranderen om zo te benadrukken dat ze behoren tot een beweging. Dit jaar moedigt de Gidsen- en Scoutsbeweging in België (GSB) alle scouts en gidsen aan - anciens en publieke figuren inbegrepen - om hun scoutsidentiteit in de verf te zetten.

22 februari is een bijzondere datum voor scouts en gidsen over de hele wereld. Het de verjaardag van zowel Baden-Powell, de oprichter van scouting, als van zijn echtgenote Olave, die aan het hoofd stond van de wereldwijde guiding. Hun inzet herinnert scouts en gidsen in ruim 160 landen aan hun eigen belofte te willen ‘dienen’ naar elkaar en anderen.

De World Organisation of the Scout Mouvement (WOSMviert Founder’s Day. Het is voor alle scouts een moment om de herinnering aan Baden-Powell, een man met visie, op te roepen, maar vooral om zich in te zetten het verhaal van scouting verder te schrijven.
World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGSviert World Thinking Day. Het is voor hen een moment om de internationale vriendschap te vieren, om deel te nemen aan kwesties die meisjes en jonge vrouwen aanbelangen en middelen te zoeken om gidsen en scouts over de hele wereld te ondersteunen.

Welke naam je er ook aan geeft - in het Nederlands is de meest gebruikelijke naam “DENKDAG” - 22 februari is vooral een feestdag voor 50 miljoen scouts en gidsen wereldwijd.

GSB : Gidsen- en Scoutsbeweging in België

De Gidsen- en Scoutsbeweging in België bestaat uit 5 verbonden: Fédération des Scouts Baden-Powell de Belgique (Les Scouts) , les Guides catholiques de Belgique (Les Guides), les Scouts et Guides Pluralistes de Belgique, Scouts en Gidsen Vlaanderen en FOS Open Scouting, samen goed voor zowat 180.000 leden en leiding!

Meer informatie vind je op https://guiding-scouting.be.

De acties volgen die in het kader van 22 februari georganiseerd worden? Volg de Facebookpagina van GSB en de hashtag #GSBel via Twitter, Instagram e.a. social media.

✔ perscommuniqué GSB
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be