Zoek

08 May - Vaccinatie tegen TBE-teken in Centraal-Europa

Een tekenbeet is meestal onschuldig. Maar sommige teken zijn ook dragers van bacterieën die ziektes voortbrengen. In Centraal- en Oost-Europa vind je zo teken die TBE kunnen overdragen, een virale vorm van meningo-encephalitis of hersenvliesontsteking. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde raadt dan ook vaccinatie aan.

Het risico op besmetting ligt hoger in bepaalde regio's in centraal Europa, waaronder Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, ex-Joegoslavië, ex-USSR, Bulgarije, Roemenië, de Baltische staten, enz. Maar ook in Scandinavië en enkele van onze buurlanden zijn er (kleine) risico gebieden.

De precieze verspreiding kunnen jullie vinden op deze kaart.

Het Tropisch Instuut raadt dan ook vaccinatie aan wie in deze regio's gaat wandelen/spelen door grasvelden, weides, bossen en laag struikgewas. In deze gevallen is ook een verhoogde alertheid voor teken een must. Controleer dus vaak genoeg (zeker dagelijks bij deze activiteiten). Het virus kan ook van zodra de tekenbeet heeft plaatsgevonden overgedragen worden. Snel opmerken en verwijderen is de boodschap.

De aanbevolen behandeling bestaat uit 3 vaccinaties, 2 voor vertrek en 1 nadien. Vraag dit ook tijdig aan want er zit best een maand tussen de eerste en tweede spuit. Een versneld schema is mogelijk maar hiervoor consulteer je best je huisarts. Deze zal je ook steeds de meest precieze informatie kunnen verschaffen voor jouw situatie.

Meer info over het ziekteverloop, risico's, de behandeling en andere/bijkomstige preventiemaatregelen zijn te vinden op de website van het Tropisch Instituut: https://www.itg.be/Files/docs/Reisgeneeskunde/nteken.pdf.

 

BELANGRIJK: In België komen tot nu toe amper TBE besmettingen voor. Daarom is vaccinatie hier niet nodig. Wel kan je ook ziek worden van de teken hier. (Lyme bijvoorbeeld). Ook hier ben je dus best alert op teken en verwijder je ze zo snel mogelijk.