05 Jul - Wat met de varkenspest in 2020?

En toen kwam er een varkentje met een lange snuit, maar het verhaaltje was nog niet uit…

Veel groepen werden dit jaar het slachtoffer van een verbod op kampen in het zuiden van Luxemburg omwille van het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest. Maar helaas is er nog geen garantie dat diezelfde zone volgend jaar alweer varkenspestvrij zal zijn. Een besmetting kan immers tot 9 maanden nadien nog overdraagbaar zijn.

Na de zomer worden er extra jachten georganiseerd (Van Neufchateau tot Bouillon) om zoveel mogelijk zwijnen te schieten en zo de kans op uitbreiding te laten dalen. Dit maakt ook dat pas in het najaar 2019 zwart op wit garanties kunnen komen over de toegankelijkheid van dit gebied.

Daarom raadt Scouts en Gidsen Vlaanderen zijn groepen af om in deze regio een kampplaats te reserveren voor de zomer 2020.

Tip:  Al heel wat jaren strijken vele scoutsgroepen neer in de provincies Luxemburg en Luik, maar ook in Waals-Brabant en Henegouwen vind je zeer mooie kampeerterreinen.