Zoek

12 Jul - Jamboree: united colors of scouting ...

PERSBERICHT

Vertrek Belgische deelnemers naar Jamboree

Zowat 900 scouts en gidsen van de vijf Belgische scoutsfederaties maken zich op voor het grootste scoutsavontuur van hun leven. Na een lange voorbereiding is het eindelijk zover. Op MAANDAG 15 JULI vertrekken ze naar de Verenigde Staten waar de 24e World Scouts Jamboree 2019 van 22 juli tot 2 augustus 2019, zal plaatsvinden.

Dit uniek evenement met 40.000 leeftijdsgenoten uit vrijwel alle landen ter wereld, biedt voor de 14 tot 17-jarige jongens en meisjes die deelnemen een onvergetelijke ervaring 12 dagen samen te leven, te werken, te avonturieren en te spelen over culturele, religieuze, sociale of etnische grenzen heen.

Terwijl vorige editie (2015) plaatsvond in Japan en volgende (2023)  zal doorgaan in Zuid Korea, trekken we dit jaar naar de Verenigde Staten met als thema “Unlock an New world”. Dit thema verwijst naar de nieuwe avonturen, culturen en vriendschappen die zullen ontstaan tijdens de 12-daagse evenement. Voor de eerste keer tekenen drie landen voor de organisatie nl.: de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

Belgische Contingent

Het Belgisch contingent bestaat uit 880 Vlaamse en Waalse scouts en gidsen uit de vijf scoutsfederaties die ons land rijk is (Scouts en Gidsen Vlaanderen, FOS Open Scouting, Les Scouts, Les Scouts et Guides Pluralistes en Les Guides). Een ploeg van 150 volwassenen begeleid hen tijdens dit avontuur (Leiding, medewerkers genaamd het “International Service Team” en het Contingent team). Deelnemen doen alle jongeren (leden en leiding) overigens in de schoot van de koepel 'Gidsen- en Scoutsbeweging in België' (GSB).

Het contingent is onderverdeeld in 20 units van 36 deelnemers (14 tot 17 jaar) en 4 leiding. Deze units vertrekken 15/7 vanop verschillende plaatsen in Brussel (Heizel en Brussels Airport), zie kaartje en tijdschema in bijlage).

Voorreis Verenigde Staten (15/7 – 21/7)

De 20 units maken tijdens de eerste week in Amerika een voorreis door New York City, Washington en West-Virginia. Hiervoor worden zij verdeeld over 4 verschillende voorreizen met telkens 5 Units. Overdag volgen ze elk hun eigen programma. Zo is er o.a. een bezoek aan de Belgische ambassade in Washington en een overnachting in het American Museum of History gepland (zie bijlage)

24e World Scouts Jamboree (22/7 – 2/8)

Op 22/7 vindt de officiële openingsceremonie plaats in West Virginia; wat volgt is een bad van 12 dagen in etnische, religieuze en sociale en culturele diversiteit.

Scouting zal op Jamboree de wereld niet veranderen; zowat duizend scouts en gidsen uit ons land zullen er wel met andere ogen naar die wereld leren kijken: op het programma staan naast uitdagende openluchtbeleving o.a. heel wat activiteiten ivm culturele uitwisseling, global community & world government, klimaatzorgen, peace education, … Scouting telt momenteel meer dan 50.000.000 leden in 160 landen: uiteraard is zo’n tentenkamp dan een uniek decor voor nieuwe vriendschappen in alle hoeken van de wereld.

--

Niet schieten ...

Via pers en media rezen vragen rond het aanbod van schietoefeningen op het activiteitenprogramma tijdens deze Jamboree.  De vijf federaties van de Gidsen en Scoutsbeweging in België kiezen samen om niet deel te nemen aan het aanbod van schiet-activiteiten op de Wereldjamboree. Dit standpunt werd eerder intern al ingenomen, voor media hierover vragen stelde. We spreken ons hiermee niet uit tegen schietsport op zich noch tegen het aanbod bij de Amerikaanse scouts; wel stellen we dat er binnen ons pedagogisch project van scouting geen plaats is voor oefening of ervaringen met wapens in handen van leden. Leden, ouders, kampleiding en organisatie van de Jamboree werden hierover geïnformeerd. We zijn ervan overtuigd dat onze deelnemers hierdoor onverminderd kunnen genieten van een bruisend en uitdagend wereldkamp, tuimelend in the united colors of scouting.

online info:

www.jamboree2019.be

www.2019wsj.org

Jan Van Reusel
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be