20 Aug - Scouting da's durven? Scoutmoedig!

PERSBERICHT Een hete kampzomer achter de kiezen; een fris scoutsjaar voor de boeg: zo geeft Scouts en Gidsen Vlaanderen op 23, 24 en 25 augustus ’19 met Herfstontmoeting de aftrap voor ‘Scoutmoedig’, nieuwe jaarleuze voor 83.500 scouts. Afspraak dat weekend met meer dan 4.000 verwachte scoutsleid(st)ers op de Hoge Rielen te Kasterlee voor 3 dagen vorming rond het komende jaarthema, om kennis te maken met plannen en initiatieven om een vers jaar scouting op sporen te zetten en natuurlijk ook voor een feestelijk weerzien na Jamboree en duizenden ander kampverhalen.

Scoutmoedig

In één woord ’Scoutmoedig’ samengevat kiest Scouts en Gidsen Vlaanderen voor een jaarthema dat uitdaagt …

Leden en leiding worden volgend jaar uitgedaagd te gààn voor avontuur in vele opzichten: op verkenning durven springen of tuimelen en het risico nemen even te verdwalen, om na vallen en opstaan - misschien mét wat blauwe plekken - te landen met uitzicht op het onverwachte.

Scoutmoedig daagt scouts en gidsen uit om nieuwe wegen te zoeken, niet énkel langs verre tochten of over hoge bergen maar ook samen, onderweg met elkaar. Dit jaarthema wil jonggidsen aanmoedigen hun beste Frans boven te halen om de drinkbussen te vullen, wil jonge welpen moed inspreken om samen door een donker bos te wandelen en wil straffe verkenners een hart onder de riem steken om het toe te geven als ze net niet over een hoge kabelbaan willen stappen. Scoutmoedig zijn is immers niet te verwarren met roekeloosheid of stoerdoenerij. De kracht van dit thema schuilt precies in het kunnen tonen van angst of onzekerheid, lef hebben om ongewoon grappig te zijn, luisteren naar elkaar en het mogen uitdrukken van een andere smaak, tegendraadse mening of ongezien talent.

Scoutmoedig wil tenslotte ook zeggen: durven opkomen voor wie kwetsbaar is en als scout of gids hoorbaar en zichtbaar standpunt in te nemen om bezorgdheden te delen. Dat kan in de kleine omgeving van een eigen groep of breder, in de grote wereld van buurt tot brede samenleving.

Speel op Veilig

Scouts en gidsen tuimelen dus in het leven en risico’s nemen hoort daarbij; leiding neemt samen met die risico’s ook verantwoordelijkheid. Weten wat je doet, zorg dragen en voorbereid zijn. Dat is spelen op veilig. ‘Speel op veilig’ is daarom de titel van het nieuwe basiswerk over veiligheid bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, bij de start van dit nieuwe werkjaar geheel herzien heruitgegeven. Speel op veilig reikt een overzichtelijk aantal regels en richtlijnen aan om leiding in hun gezond verstand te ondersteunen bij toezicht en organisatie met leden, om scoutmoedig en tegelijk doordacht om te gaan met vuur, water, hoogte, verkeer en materiaal.

Scouting op de Groei

Met vandaag een recordaantal van 83.500 leden beleeft Scouts en Gidsen Vlaanderen een ongezien succesverhaal. Nooit eerder waren er meer scouts en gidsen in Vlaanderen maar dat hoogtepunt zet de 500 bestaande scouts- en gidsengroepen ook onder druk: hoewel er plaatselijk nog ledenwerving bestaat kampen vele groepen toch met een ledenstop of wachtlijst; niet door tekort aan leid(st)ers maar de doorgroei naar leiding verloopt  meestal trager dan de instroom van nieuwe leden. Daarom zet de nationale leiding met het project ‘Scouting op de Groei’ in op de oprichting van nieuwe groepen met support van start-ups waar (nog) geen jeugdbeweging (meer) bestaat; zowel in landelijk gebied als in diverse stedelijke omgevingen.

Groepsleidingscongres: Scoutdagend

Op zaterdag 25 april 2020 blaast Scouts en Gidsen Vlaanderen verzamelen op een driejaarlijks groepsleidingscongres voor alle verkozen groepsleid(st)ers uit elke van de 500 groepen. Zo’n congres geeft de pedagogische en beleidsmatige koers aan die scouting wil varen. Deze editie met als titel 'Scoutdagend' zal worden gepeild naar de grote uitdagingen die lokale groepen ervaren bij hun werking.

PROGRAMMA HERFSTONTMOETNG

Media is bij deze van harte uitgenodigd op Herfstontmoeting en welkom via de ingang pers aan Ossengoor lang de baan Kasterlee-Lichtaart. Op zaterdag tussen 10:30 en 18:00 of zondag tussen 11:00 en 12:30 is voor journalisten het meest interessant voor beeld en reportage. Graag een seintje van uw redactie als we u mogen verwachten.

Jan Van Reusel
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be