Zoek

20 Sep - Scouting op de Groei ...

PERSBERICHT: Scouts en Gidsen Vlaanderen maakt zich op voor een warme editie zomerkampen. En doet dat met 83.500 leden: nooit eerder waren er meer scouts en gidsen in het land dan nu. Heerlijk dat zoveel kinderen en jongeren genieten van hun jeugdbeweging; ware het niet dat aanhoudende groei naar dit recordaantal er ook voor zorgt dat vele scouts- en gidsengroepen ‘volzet’ zijn. 

Met een nieuw project ‘Scouting op de Groei’ zet de nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen daarom in op de ondersteuning van nieuwe groepen. Iedereen met nood aan een scoutsgroep voor hun zonen en dochters, of met zin om zelf een nieuwe groep te starten, wordt aangesproken. Het idee genegen? Dan zet dit filmpje je vast in beweging ...

De na Chiro tweede grootste jeugdbeweging van Vlaanderen en grootse scoutingvereniging in België, dreigt immers uit haar voegen te barsten: hoewel plaatselijk sommige groepen nog worstelen met ledenwerving, kampt momenteel ruim 20% van de 500 scoutsgroepen met een wachtlijst of (bij voorkeur) een ledenstop. Dat fenomeen doet zich vooral voor in steden zoals Antwerpen en Gent maar zien we stilaan ook steeds meer buiten de grootsteden. Aanleiding tot dat succes zijn zowel het toenemend vertrouwen van jonge ouders in het opvoedend model, als de ervaring door +16 jarigen van scouting als cool en hip, waardoor deze leeftijdsgroep niet meer afhaakt.  Hierdoor komt de gewenste verhouding tussen het aantal leid(st)ers en het aantal leden echter in het gedrang. Die ideale balans blijft 1 leid(st)er per 6 leden om kwaliteitsvol activiteiten te organiseren en toezicht te houden.  Het pedagogisch spel van scouting gedijt overigens ook goed in kleinere ploegjes met persoonlijk contact op ooghoogte tussen leden en leiding. ‘Scouting op de Groei’ wil die druk op groepen verlichten en de kwaliteit van scouting waarborgen.

Voor dit  project werd een pedagogisch stafmedewerker aangeworven die met een team vrijwilligers een begeleidend plan uitwerkt.  Opzet is om nieuwe groepen te creëren en ondersteuning te bieden waar geen scoutsgroepen zijn of bestaande een ledenstop hebben. De laatste 2 jaar werden er maar liefst 9 nieuwe groepen gesticht. Soms zoals ‘Scouts Amberes’ in Antwerpen-Noord die inspelen op nieuw en divers sociale weefsel van de buurt waar soms een oude scoutswerking ooit werd stopgezet; soms zoals ’Scouts Rumanzeis’ (foto) in Riemst die met veel goesting een nieuwe groep in stelling brengen geïnspireerd door de rijke tradities en diepe wortels van scouting; of nog anders zoals ‘Akabe Rafiki’  te Sint-Job-in’t-Goor waar een groep op maat van kinderen en jongeren met een beperking werd gelanceerd. In Willebroek  en Gent staan dan weer hagelverse zeescoutsgroepen in de steigers. De aanpak zal dus variëren naargelang de omstandigheden, behoeften en capaciteit bij elk lokaal initiatief. De werkgroep ‘Scouting op de Groei’ werkt momenteel aan het in kaart brengen van blinde vlekken in Vlaanderen en Brussel. De concrete inzet richt zich vooral op praktische ondersteuning van ‘start ups’ met raad en daad inspelend op situaties die telkens anders zijn: infobrochures delen, inspirerende verhalen samenbrengen, vorming opzetten voor kandidaat leiding, logistieke en financiële tips, krachten bundelen, hulp bij communicatie met ouders, enz

Vanaf 4 personen kan je een scoutsgroep beginnen

Veel meer volk is er niet nodig. Een handjevol bezielde mensen volstaat om samen een nieuwe groep op spoor te zette; bij voorkeur wordt gestart met een leeftijdsgroep +10-jarigen die snel kunnen doorgroeien naar een eigen leidingsploeg.  Om het project ‘Scouting op de Groei’ vleugels te geven, wil Scouts en Gidsen Vlaanderen iedereen samenbrengen die belangstelling of goesting heeft voor de oprichting van een nieuwe scoutsgroep in de eigen omgeving: oud-leiding, ex-scouts, ouders en vrienden of vriendinnen die nood of behoefte ervaren of interesse hebben mee aan de kar te trekken van een nieuwe groep,  worden uitgenodigd op een infomoment tijdens HERFSTONTMOETING, het jaarlijks startevenement met meer 4.000 leiders en leiders op zaterdagochtend 24 augustus op de Hoge Rielen te Kasterlee.

Liefhebbers kunnen zich hier voor HO aanmelden!

 

Jan Van Reusel
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be