07 Dec - Laat pesten niet aanmodderen

Van 14 tot 21 februari 2020 kiest heel Vlaanderen kleur tegen pesten. Scouts & Gidsen Vlaanderen doet mee en wij koppelen er meteen ons jaarthema aan vast. Wat is er immers scoutmoediger dan een vuist te maken tegen pesten?

Laat jullie eens goed gaan op 15 of 16 februari 2020  in de modder. Maak van je lokaal een modderroetsjbaan, organiseer een modderwellness voor je leden, hou een moddergevecht met de buren (wel even checken of ze akkoord gaan), bouw een modderiglo, maak een blotevoetenpad rond het lokaal, hou een wedstrijdje modderkastelen bouwen, laat de jins bodypainten met modder of ravot eens met je kapoenen op z’n zwijntjes, maar doe het vooral met modder!

Waarom we jullie in godsnaam met modder willen laten spelen midden in de winter? Omdat pesten een fenomeen is dat zich ook niks aantrekt van de seizoenen. Noch van leeftijd, gender, omgeving of tijdsstip. Pesten moet worden aangepakt en wel zodra je de eerste symptomen gewaar wordt, zowel bij de scouts als daarbuiten.

Door samen in de modder te spelen en lekker vuil te worden, gooi je drempels plat en toon je dat iedereen erbij kan. Maak van modder het cement van je tak. Laat er geen gras over groeien. Trek jullie stoutste vuile kleren aan en laat iedereen weten dat jullie pesten niet laten aanmodderen!

Onze boodschap is duidelijk: laat pesten niet aanmodderen! In de loop van dit scoutsjaar verschijnen er op www.scoutsengidsenvlaanderen.be/pesten uitgewerkte tips over hoe je als scouts en gidsen kunt omgaan met alle vormen van pesten.