Zoek

20 Feb - Vaccinatie virale teken in Centraal- en Noord-Europa

Ter preventie bij tekenbeten wordt nog altijd aanbevolen om je te laten vaccineren als je naar bepaalde Europese regio's gaat en wandelt en/of kampeert. Het gaat hier specifiek om teken die TBE kunnen overdragen, een virale vorm van meningo-encephalitis of hersenvliesontsteking. In de meeste gevallen verloopt deze aandoening goedaardig en ervaar je enkel griepsymptomen of zelfs niets. Meer het kan zich ontwikkelen tot ernstige ziektesymptomen.

De ziekte doet zich voor in bepaalde regio's van centraal Europa, waaronder (delen van) Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Duitsland, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, ex-Joegoslavië, ex-USSR, Bulgarije, Roemenië, de Baltische staten, enz. Maar ook in Scandinavië en enkele van onze buurlanden zijn er (kleine) risicogebieden. De precieze verspreiding kunnen jullie vinden op deze kaart.

Meer info over het ziekteverloop, risico's, de behandeling en andere/bijkomstige preventiemaatregelen zijn te vinden op de website van het Tropisch Instituut: https://www.itg.be/Files/docs/Reisgeneeskunde/nteken.pdf.

Bekijk samen met de ouders of inentingen aan te raden zijn. Laat ouders eventueel ook informatie vragen bij hun huisarts.

Mocht vaccinatie niet mogelijk of wenselijk zijn, volg tekenbeten dan goed op. Dat kan bijvoorbeeld door  een tekenblad  goed in te vullen.