Zoek

23 Apr - Digidagend: online GRL-congres op 25/4 voor uitgestelde editie

PERSBERICHT Het op 25 april geplande 3-jaarlijks groepsleidingscongres (Scoutdagend) van Scouts en Gidsen Vlaanderen wordt wegens corona uitgesteld naar 17 oktober; op zaterdag 25 april wordt als teaser naar die editie toe een unieke digitale versie (Digidagend) van het congres opgezet met zowat 300 groepsleid(st)ers uit heel Vlaanderen samen online. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle, zal samen met verbondsvoorzitter Pieter Lauwers, de aftrap geven voor dit event. 

Scouts houden driejaarlijks groepsleidingscongres op 25 april online in afwachting van uitgestelde editie 

In de schaduw van corona hertimmerde Scouts en Gidsen Vlaanderen het op zaterdag 25 april in Mechelen geplande groepsleidingscongres naar een digitale variant als opwarmer voor de uitgestelde versie. 

Om de 3 jaar blaast de nationale leiding verzamelen voor alle groepsleiders van haar 500 scoutsgroepen in Vlaanderen en Brussel, om de koers aan te geven die ze met scouting willen varen. Met als thema ‘Scoutdagend’ zal dit congres draaien rond grote actuele uitdagingen voor deze jeugdbeweging,  met 83.700 leden de grootste scoutsvereniging van ons land. Deze editie wordt nu omgedoopt naar ‘Digidagend’. Fysiek verzamelen is immers niet mogelijk en dus zet Scouts en Gidsen Vlaanderen erop in om alle groepsleiding in deze spannende tijd toch digitaal te verbinden rond 4 pijlers waarrond het hele congres werd opgebouwd: waardering, uitwisselen, vorming en inspraak.

Verbondsvoorzitter Pieter Lauwers en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle, zullen met een persoonlijke boodschap alle groepseiding een hart onder de riem steken en het gebeuren op gang trekken. 

Verderop wordt ingezet op uitwisseling. Tijdens het voortraject gaven de groepen elkaar een cadeau: tips over hoe ze tot nu toe met uitdagingen aan de slag zijn gegaan. Via een online brainstormtool (padlet) kunnen ze nu elkaars tips lezen en nieuwe toe voegen. Er gaat ook veel aandacht naar vorming: in kleine interactieve groepjes volgt de groepsleiding een vormingssessie naar keuze. En er is ruimte voor inspraak: groepsleiding zal per uitdaging een samenvatting kunnen lezen van de input die ze gegeven hebben tijdens het voortraject. 

Het eigenlijke scoutscongres wordt uitgesteld naar 17 oktober

Het eigenlijke congres wordt uitgesteld naar 17 oktober en dat echt weerzien blijft de kers op de taart. Digidagend wordt in aanloop daar naartoe op 25 april een unieke ontmoeting van scouts en gidsen op verkenning langs de elektronische snelweg.  Die organisatie vormt een uitdaging op zich om alle ingeschreven deelnemers met elkaar te laten converseren via een interactieve livestream en een waaier van tools en platformen op het internet. Kort én krachtig: zaterdag van 14:00 tot 15:30 evenement live te volgen via volgende link op FACEBOOK

 

Jan Van Reusel
woordvoerder nationale leiding

GSM via 03 231 16 20
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be