14 May - Wij willen ... #VrijSpel

De voorbije weken zaten we met z'n allen reikhalzend te wachten op duidelijk nieuws en versoepelingen in de exitstrategie voor kinderen en jongeren. Het perspectief van kinderen en jongeren was tot nu toe amper te vinden in de maatregelen tegen de verspreiding van corona en de exitstrategie.

Samen met Minister van Jeugd Benjamin Dalle, het Kinderrechtencommissariaat en alle jeugdorganisaties riepen we mee op om de belangen van kinderen en jongeren als prioriteit op de agenda te plaatsen in het bepalen van een exitplan. Dat blijven we doen. Kinderen en jongeren hebben dringend nood aan speel- en ademruimte. We willen buiten spelen, chillen en gebruik kunnen maken van de openbare ruimte.

De speeltuinen, skateparken of basketbalpleinen hangen nog steeds vol met veiligheidslinten en zijn verboden te betreden. De Vlaamse Jeugdraad neemt het initiatief om vanuit kinderen en jongeren een luid en duidelijk signaal te geven dat ze honger hebben naar plaats om te spelen. Daarom roepen we vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen mee op  om dit weekend met alle kinderen, jongeren en jeugdorganisaties zelf aan de slag te gaan. Als wij nog geen gebruik kunnen maken van speelruimte, dan zetten we alles op het spel en maken we die gewoon zelf met een uitnodiging naar alle leden en leiding: "knutsel, krijt, teken, bouw of sjor zelf een speeltuin in je voortuin of op de stoep. Maak een foto en deel die met de hashtag #VrijSpel zoveel mogelijk online via Facebook, Instagram, TikTok, Whatsapp, enz.  Momenteel zijn nog steeds alle maatregelen tegen coronaverspreiding van kracht, dus is het nog niet toegelaten om je vrienden uit te nodigen in jouw speeltuin! Ben je beperkt om in de publieke ruimte naar buiten te treden, zoek dan creatieve manieren om jouw speeltuin te tonen met een vlag aan je appartement, een tekening op de garagepoort,  ... en beleef er vooral zelf heel veel plezier aan."

Laten we samen de grootste speeltuin van Vlaanderen en Brussel bouwen, tekenen, kleuren en versieren. Zo geven we een sterk signaal naar de Nationale Veiligheidsraad en de Vlaamse regering. Samen zetten we kinderen en jongeren centraal in het exitplan en hopen we snel terug naar de speeltuinen te kunnen gaan!

Jan Van Reusel
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be