15 May - heropening skate- & sportparken betekent geen toestemming tot herstart scouting

Skateparken en sportterreinen gaan weer open onder toezicht. Scouts en Gidsen Vlaanderen is verheugd met deze extra aandacht voor kinderen en jongeren; super dat jonge wolven weer ruimte wordt gegund om te bewegen en elkaar te ontmoeten. We ervaren dit als een positief signaal naar ook onze nabije toekomst, maar wij mogen dit niet meteen vrij interpreteren als fiat voor scoutsactiviteiten.

Het jeugdwerk is gebonden aan een specifiek Ministerieel Besluit. Zolang daarin niet wordt bepaald dat jeugdbewegingen opnieuw kunnen opstarten, blijft scouting niet toegelaten. Dat klink misschien onlogisch en onprettig in de oren van vele scouts en gidsen maar de werking van een jeugdbeweging omvat meer dan enkel plaats om te spelen; bijvoorbeeld de aansprakelijkheid van leiding.

Dat ons aanbod (nog even?) verboden blijft, belet niet dat ook onze leden en leiding ongetwijfeld al mee kunnen genieten van de huidige versoepeling om zelf te skaten of te sporten op een terrein in hun eigen buurt. Én het stemt ons optimistisch dat hiermee de sterren gunstig staan voor het beoordelen 1 dezer dagen - eind mei  - van onze zomer vol kampen ...

Jan Van Reusel
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be