02 Oct - verbonds(be)raad 2 & 3 oktober ’20

Terwijl onze groepen het spel van scouting op gang trekken, blaast Scouts en Gidsen Vlaanderen ook verzamelen voor de eerste verbondsraad van dit werkjaar. Corona was de aanleiding om de zittingen van onze algemene vergadering opnieuw te belichten. Op vrijdagavond zetten we een online editie op voor het 'formele' luik waarop alle verkozen vertegenwoordigers uit districten, gouwen en verbond het beleid bepalen van onze organisatie. Op zaterdag komen we samen voor een live gebeuren als 'forum' waarop inhoudelijke uitwisseling en verbinding aan de orde zijn.

Tijdens het officiële deel online op vrijdagavond 2/10 stonden op de agenda:

• Bekrachtiging van verkiezingen en benoemingen van functies in de nationale leiding.
  • Wijziging van statuten van onze vzw; betreft een voorstel rond de rol met stemrecht van een commissaris financiën in het verbondsbestuur.
  • Een terug- en vooruitblik op scouten en gidsen tijdens corona: financieel effect van de lockdown op onze vereniging , impact op werking de voorbije 6 maanden in groepen en takken, aandachtspunten bij de maatregelen voor komende periode.
  • Beleidsnota met visie 2030. Scouts en gidsen zijn blijvend onderweg. We leggen 7 spoortekens om onze tocht richting te geven vanuit 7 strategische beleidsprioriteiten. Zodat scouting voorbij 2030 de tijd van hun leven wordt; zodat scouting – niet tijdloos maar van alle tijden – een ervaring blijft die kinderen en jongeren hoopvol uitzicht biedt op een leven dat de moeite waard is. De sporen van de beer (actueel sterk pedagogisch verhaal), de kangoeroe (veilige omgeving), de zebra (divers en inclusief), het hert (kwaliteitsvolle leiding), de bever (omkadering van groepen), de kikker (duurzame speelruimte) en de zwaan (imago) leiden ons op weg langs die 7 priors.

Tijdens het outdoor forumgebeuren op zaterdagnamiddag 3/10 om Moerkensheide in De Pinte staan 2 thema’s op het menu:

• De vrijwilligerscyclus: het traject waarlangs een vrijwilliger binnen scouting kan groeien en welke ondersteuning onze structuur op dat pad voorziet .
  • Het jaarthema: impulsen rond ’t Zal wel zijn .

Meer info over deze verbondsraad via je DC.

Jan Van Reusel
communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be