26 Nov - Hij komt, hij komt, ...

Het is weer zover, de Sint en Piet komen langs op de scouts. Dit jaar iets anders dan anders, maar daarom niet minder leuk!

De laatste jaren is er veel te doen rond Zwarte Piet. Tegenwoordig is het verhaal dat hij zijn kleur krijgt door roet uit de schoorsteen, maar dat was niet altijd zo. Heel wat kenmerken verwijzen namelijk naar de zwarte slavernij: kroeshaar, dikke rode lippen, oorbellen, een knecht zijn en Piets Moorse kleren.  Die verwijzingen naar slavernij en ons koloniaal verleden passen niet meer in onze maatschappij.

Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen willen we dat anders. Mensen voelen zich gekwetst of bespot omwille van hun afkomst of huidskleur, dus luisteren we. Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, en onze brede internationale Scouts- en Gidsenbeweging, wordt niemand herinnerd of voorgesteld als onderdaan of slaaf.

Moeten we Zwarte Piet dan afschaffen?

Neen, Piet mag blijven, maar die koloniale elementen hoeven niet meer. Wie zegt dat Piet helemaal zwart moet zijn van de schoorsteen? Enkele grote vegen roet, een zotte hoed en opvallende kleurrijke kleren en de klus is klaar! Waarom zou Piet zelfs oorbellen aandoen? Dat maakt zijn tocht door de schoorsteen alleen maar gevaarlijker.

Hoe maak je het bespreekbaar met de leidingsploeg?

Binnen scouting vinden we tradities belangrijk en ook Zwarte Piet kan een gevoelig onderwerp zijn. Maar we moeten onderscheid maken tussen de waarde van een traditie (Wat betekent het? Wat is het doel?) en de manier waarop we deze uitvoeren (hoe bereiken we dit doel? Hoe geven de deze betekenis vorm?).

Een totemisatie waar we leden drillen is niet meer van deze tijd. Moeten we daarom de totemisatie afschaffen? Neen. Zo moeten we ook de Piet niet afschaffen, maar is het wel tijd om de koloniale kenmerken weg te werken, die voor sommige leden en ouders kwetsend zijn.

Een discussie over de inkleding van een Sinterklaasfeest op een groepsraad is niet stom, het kan een verrijking zijn. Uiteraard heeft niet iedereen altijd dezelfde mening, ook niet in een scoutsgroep. Maar overleggen en samen zoeken naar een oplossing, ook voor maatschappelijk relevante onderwerpen, zit in ons DNA.  Sta stil bij wat het Sinterklaasfeest betekent voor jullie als leiding, maar ook voor de leden. En hoe kan je die betekenis vorm geven zonder kwetsend over te komen. Vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen denken we dat mits enkele kleine aanpassingen, Sinterklaas echt een feest voor iedereen kan zijn.

Extra tips

•  Als de leden jou herkennen terwijl je Piet speelt, kun je hen lekker samenzweerderig toevertrouwen wat je grote geheim is. De rest van het jaar ben je leider, maar tijdens de periode rond Sinterklaas mag jij hem helpen. "Niet doorvertellen, hé" en hupla, een paar kapoenen en welpen die blij en trots zijn dat ze een Piet persoonlijk kennen. Of je nu wit, zwart, bruin, geel of rood bent: als je vaak genoeg door de schouw schuifelt, krijg je roetvegen.
  • Prikkel de fantasie en de verbeelding van de leden door leuke en avontuurlijke verhalen over Sint en Piet. Voor kinderen maakt het echt niet uit welke kleur Piet heeft. Anekdotes over zijn reis uit Spanje, of een spannend verhaal over een gevaarlijke tocht door een schoorsteen, dat klinkt pas boeiend!
  • Covid-tip: laat Sinterklaas & de Pieten een videoboodschap opnemen, Sinterklaas heeft een boodschap achtergelaten in het lokaal of misschien is alle leiding hulppiet voor één dag.

Corona-kader

•  Een bezoek van de Sint kan enkel buiten (bvb troon maken en kindjes zitten op afstand).
  •  Geen bubbels mengen
  •  Geen handjes, schootje zitten, knuffels geven aan de Sint
  •  Piet strooit geen koekjes/snoepjes in het rond maar geeft enkel een vooraf klaargemaakt snoepzakje aan de kindjes (liefst zelfs door de leiding aan de kindjes laten geven).