Geldactiviteiten

Scouting kost geld en er zijn massa's mogelijkheden om geld voor je werking te verzamelen. Maar er zijn goede en minder goede redenen om geldactiviteiten te organiseren. Sommige activiteiten horen volgens ons niet bij het verhaal van Scouting.

Goede financiële acties

Elk jaar dezelfde marsepeinslag organiseren “omdat we dat vorig jaar en het jaar daarvoor ook al deden” of gewoon geld oppotten, zonder dat dit ooit gebruikt wordt heeft geen zin. Ook "we hebben veel geld nodig, zodat we met de kapoenen naar Disneyland kunnen" is niet echt een scoutsactiviteit.

Sta dus even stil bij je beweegredenen voor je eraan begint: wil je de ouders van je leden een fijne avond bezorgen? Dan kan je de prijzen laag houden, je wil er immers geen grote winst aan over houden. Is het dak van je lokaal daarentegen dringend aan vernieuwing toe? Dan is een massafuif misschien wel op zijn plaats. Je Jins laten babysitten om hun kamp te helpen bekostigen? Dit kan als scoutsactiviteit gezien worden en is dus verzekerd!

Buitensporige geldactiviteiten

Met buitensporige geldactiviteiten bedoelen we (vooral) betaald worden voor het deelnemen aan regelmatig terugkerende, grote activiteiten georganiseerd door andere organisaties (zoals bv. Festivals).

Enkele weetjes

• Scouts- en gidsengroepen mogen geen facturen opmaken, enkel debet-nota's. Facturen kunnen enkel opgemaakt worden door BTW-plichtigen.
  • Sporadisch een materiaal uitlenen en er een kleine vergoeding voor vragen is geen enkel probleem. Een heuse uitleen- of verhuurdienst met bijhorende reclame opzetten daarentegen wel.
  • Bij een carwash is er sprake van toevertrouwd materiaal. Deze schade is niet gedekt door Scouts en Gidsen Vlaanderen. Ook niet als BA. Indien duidelijk is wie de schade heeft veroorzaakt, dien je dit in bij de familiale verzekering van die persoon. (advies: noteer wie de auto met nummerplaat x zal wassen)