Zoek
2008 - heden
2008

Groepsleidingscongres op 22 mei in Mechelen rond kwaliteit en leren in Scouting: 'Scouting, Goed Bezig?'

2009

Binnen de beleidstructuur van de beweging, vooral op verbondsniveau, neemt - naast de traditionele (tak)commissariaten -gaandeweg het gewicht toe van ploegen en pedagogische stafmedewerkers (AVC's) die inhoudelijk werken rond zingeving, diversiteit, technieken, ecologie, stadsondersteuning, vorming e.d. 

2010

Christophe Lambrechts volgt Pieter Michiels op als verbondscommissaris.

2011

Stefan Gyselaers volgt Pieter Willems op als verbondsbeheerder.

22e  Wereldjamboree  ‘ Simply Scouting’ in Zweden.

'Door het vuur':  Groepsleidingscongres 30 april 2011. Groepsleiding verzamelt in Sint –Niklaas om zich te buigen over engagement en verantwoordelijkheid.

 

 

 

 

 

Met een nieuwe imagocampagne 'Generatie Wij' wordt ingezet op het open karakter van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Online - en sociale media met websites, electronische nieuwsbrieven, apps, enz maken gaandeweg integraal deel uit van digitale communicatie onder huidige scouts en gidsen. Het internet is niet meer weg te denken uit interactie en service via de structuur naar leden, ouders, leiding en groepen.

2012

Simon Smagghe volgt Dries Vander Elst op als verbondsvoorzitter. 

 

 

 

 

Lancering campagne  “Hier leeft een Scout”. Affichecampagne waar iedere scouts of gids wordt opgeroepen om bijhorende poster voor zijn raam te hangen.

2013

Eerste akabedag 23 maart. 'Akabe Bevrijd(t)'. Akabeleden en leiding van over het hele Vlaamse land verzamelen voor een dag vol plezier en activiteiten in Mechelen.

Last van GAS!? Scouts en Gidsen doen mee aan de actie tegen leeftijdsverlaging naar 14 jaar voor GAS boetes.

JamBe 2013, een internationaal kamp voor Scouts en Gidsen van 14 tot 18 jaar op de De Kluis ( Sint –Joris- Weert). JamBe 2013 wordt georganiseerd door de 5 Belgische scouts- en gidsenfederaties: Scouts & Gidsen Vlaanderen, FOS Open Scouting, Les Scouts, Scouts & Guides Pluralistes en Guides Catholiques de Belgique.

2014

'Scouting DNA' Groepsleidingscongres 27 april 2014. Groepsleiding vanuit alle hoeken van Vlaanderen verzamelen in De Vooruit in Gent en ontdekken wat ons tot Scout of Gids maakt.

Een delegatie van Scouts en Gidsen Vlaanderen neemt deel bij de uitvaart van J L Dehaene, oud-premier en ex-VC.

2015

De nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen liep op zondag 29 maart 2015 mee in de Grote Parade in Brussel. Die parade was, een initiatief van ‘Hart boven Hard’, een brede burgerbeweging van mensen en verenigingen die bezorgd zijn over een al te economische kijk op onze maatschappij.

9 mei eerste Netwerkevent ‘Vrienden van Scouts en Gidsen Vlaanderen’. Een bont gezelschap over vele generaties maakte zijn opwachting voor de aftrap door zopas herverkozen verbondsvoorzitter Simon Smagghe. Waarna Hans Bourlon ons trakteerde op een fijne inkijk op zijn liefde voor scouting, als CEO van Studio100. 

de “BAR is open! Belangrijke Alcohol Richtlijnen:

Een pedagogisch instrument om leden en leiding te wijzen op de actuele regelgeving rond alcoholgebruik met jongeren en dit via gezonde afspraken te beheersen in scouting. Een leidraad met info en richtvragen om samen met je leidingsploeg een alcohol beleid op te stellen.

23e Wereldjamboree, 'A spirit of Unity', in Japan. 

De Steen van Nowan: : Scouts en Gidsen Vlaanderen presenteert samen met uitgeverij Van Halewyck een gloednieuw scoutesk basisverhaal voor Kapoenen, het resultaat van een unieke samenwerking met Marc De Bel.

Net voor het einde van jaar verhuist het Verbondscentrum na 31 jaar, van de stationsbuurt in de Lange Kievitstraat naar de Wilrijkstraat 45 in Borgerhout. Hopperwinkel, Hopper jeugdverblijf en het nationaal secretariaat nemen hun intrek in 'HET SCOUTSHUIS'! 

Het magazijn van Hopper verhuist van de Lange Kievitstraat naar Hoboken. 'Scoutel' wordt op de nieuwe locatie herdoopt als Hopper jeugdverblijf 'Het Scoutshuis'.

2016

Tweede akabedag. “Wees Piraat”  19 maart Sint-Niklaas.

Scouts en gidsen zijn populairder dan ooit. Voor het eerst sinds ons bestaan overschrijden we de kaap van 80.000 leden.

Officieel openingsweekend  van “ Het Scoutshuis” : Bij de officiële opening 'Het Uitzicht' op zondagmiddag 22 mei zijn Vlaams Minister van jeugd Sven Gatz en burgemeester Bart De Wever gastspreker, opgeluisterd door optredens van ‘Het Schoon Vertier’. Genodigd zijn o.a. alle betrokken overheden en koepelorganisaties uit het Vlaamse jeugdwerk. Verder gaat er dan een opendeurdag door, met spel en activiteiten voor mensen uit de buurt, scouts, gidsen en vrienden van scouting.

Zeescouting viert 100ste verjaardag in Antwerpen.

Scouts en Gidsen Vlaanderen werkt mee om zich actief in te zetten voor Asielzoekers; een actueel thema in Europa.

Lancering van  nieuw Hopper Magazine ‘ Go Scout it’.

Een volledige reeks zakboekes geeft nu een actuele in}leiding op de hedendaagse werking en pedagogisch aanbod per tak; daarin voorgegaan door het basiswerk 'Kijk Op Scouting'.

Anton Smagghe volgt Christophe Lambrechts op als verbondscommissaris.

2017

'Scouting Rules' : groepsleidingscongres op  22 april in Antwerpen rond de beleving van 'regels' in en rond scouting.

Hopper Jeugdverblijf De Brink installeert een duurzame warmtenet op pellets en Merkenveld viert 70 jaar met de inhuldiging van een toegankelijkheidspad in het kader van 'Lift me up'.

Pieter Verberck volgt Stefan Gyselaers op als verbondsbeheerder.

Opening gloednieuwe Hopper winkel Hasselt in de Vredestraat 6.

 

2018

Op 26 mei 2018 lanceert Scouts en Gidsen Vlaanderen tegelijk drie initiatieven die de toegankelijkheid op Hopper Jeugdverblijf De Brink bij Herentals verrassend verbeteren: onze nieuwe avontuurlijk verblijfsaccomodatie De Shelter, bijhorende rolstoelpaden en volledig vernieuwd kampeersanitair.

Pieter Lauwers volgt Simon Smagghe op als verbondsvoorzitter.


Met het project 'Scouting op de groei' ondersteunt Scouts en Gidsen Vlaanderen de oprichting van nieuwe groepen; dit in het licht van het aanhoudend stijgen van het ledenaantal en toenemende druk op groepen met een wachtlijst of ledenstop.

2019

Zomer 2019 wordt gekenmerkt door een wereldjamboree in de VS; kampen in Wallonië worden geteistert door 'varkenspest' waardoor vele groepen naar een alternatieve kampplaats moeten uitwijken. In het kader van het duurzaamheids-jaarthema 'Minder is meer', stapten we op 2 december mee op in een klimaatmars en tekende Scouts en Gidsen Vlaanderen op 5 februari in Brussel present bij lancering van het klimaatinitiatief en de campagne ‘Sign for my Future’: een actie om onze politici te overtuigen van een krachtig klimaatbeleid. Op 30 maart deed scouting n.a.v. 'Earth Hour' mee het licht uit: die nacht nodigde Scouts en Gidsen Vlaanderen alle 83.500 leden in alle hoeken van Vlaanderen uit tot hun Jaarthema-nacht '#ScoutsGidsenInHetDonker', een initiatief dat nationaal hoofdpunt werd in pers & media.

Drieboomkensberg blaast 50 kaarsjes uit.

Nadat Anton Smagghe zich terugtrok als kandidaat voor een twee termijn als VC, wordt Wim Verschueren verkozen om hem op te volgen als nieuwe verbondscommissaris.

2020

Middenin het jaar met als leuze 'Scoutmoedig' wordt de wereld getroffen door een pandemie: een coronavirus 'COVID-19' spreidt zich uit van China naar alle continenten. Vanaf maart houdt 'corona' ook ons land in haar greep. Zolang geen vaccin of behandeling bestaat, moet scouting samen met het gehele jeugdwerk de werking afwisselend stilleggen of beperken naargelang maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Deze epidemie kent een ongeziene impact op de samenleving en dwingt onze jeugdbeweging tot ingrijpende aanpassingen zoals kamperen en in bubbels van 50 deelnemers en naleven van hygiënische voorschriften (afstand houden, mondmaskers dragen, handen wassen, ...). Vrijwel alle buitenlanse kampen werden geannuleerd.

Door deze ontwikkelingen kon de Herfstontmoeting en het groepsleidingscongres 'Scoutdagend' niet plaatshebben zoals gepland maar werden via het internet alternatieven opgezet: het congres werd op 25 april vervangen door een online editie 'Digidagend' en HO20 werd omgeturnd tot een live uitzending via het web van 'RadiHO'. 

Zowel voor lokale groepen als voor de regionale en nationale structuur van onze vereniging is het effect van corona bijzonder maar wordt op alle niveau's veerkrachtig en wendbaar gezocht naar werkvormen om als scouts en gidsen met elkaar in verbinding te blijven. Zo werd vanuit het verbond een #Buitendienst georganiseerd om kwetsbare mensen met praktische hulp doorheen deze moeilijke periode heen te steunen, zo wordt sociale media ingezet om dynamiek te bewaren onder leden en leiding en wordt het spelaanbod in takken afgestemd op geldende richtlijnen.

Addie Neyt volgt als verbondsbeheerder Pieter Verberck op.
In de nasleep van de 'Black Lives Matter' beweging die ontstont in de VS naar aanleiding van de gewelddadige dood van een zwarte burger bij politieoptreden, worden ook vragen gesteld bij Baden-Powell, en diens uitspraken of betrokkenheid bij raciale mistoestanden. Een werkgroep klaart onze visie op de figuur van BP met betrekking hierop uit.