Zoek
Thema's in de kijker

Al meer dan honderd jaar gaan Scouts en Gidsen op zoek naar zichzelf, elkaar en de wereld. Elke generatie schrijft haar eigen verhaal, en laat zich inspireren door wat haar raakt. Scouts en Gidsen van nu zetten zeven thema's ind e kijker: goed omgaan met elkaar, zelfstandigheid en emancipatie, leefmilieu, levensbeschouwing, Vlaanderen, solidariteit en internationaal.

Goed omgaan met elkaar

SAMEN
Scouts en gidsen komen elke week samen. Ze denken na over wat ze willen bereiken en hoe ze dat willen doen. Ze zetten de puntjes op de i. Samen kunnen ze meer dan alleen: torens worden hoger, groepsfeesten origineler. En dat ze daarbij naar elkaar luisteren en gezamenlijk beslissen, spreekt voor zich.
OPEN
Iedereen is anders, iedereen heeft meer of minder van het een of het ander. We willen iedereen erbij, verdraagzaamheid is het codewoord. Door te praten en te spelen met anderen leer je jezelf en de anderen beter kennen en groeit respect. Openheid betekent ook: afstappen van vooroordelen en anders durven denken. Een zeehondje sluit vriendschap met een Aziatische nieuwkomer, kabouters leren omgaan met een leeftijdsgenoot die wat trager denkt, de verkenners nemen de sjormethode van de gidsen eens over. Zo wordt samenkomen, ontmoeten.
ONTMOETEN
In spel ontmoeten we elkaar. Je tak is een ‘laboratorium’; een veilige ruimte om te spelen en samen te werken en zo naar elkaar toe groeien en je thuis te gaan voelen. Verschillen worden aanvaard en positief gebruikt. Tim kookt graag, Sharon stookt vuur als de beste; de vonken tussen hen komen later. Tegen pestgedrag gaan we in, beloftes worden nageleefd. Zo leren scouts en gidsen het waardevolle van samenzijn en de betekenis van ‘vriendschap’.

Zelfstandigheid en emancipatie

PLANTREKKERIJ?
Kapoenen leren veters knopen en jonggidsen vinden de weg door de bomen in het bos. Scouts en gidsen staan bekend om hun ‘plantrekkerij’. Stapsgewijs nemen we ons lot op alle vlak in eigen handen. Je leren oriënteren door te verdwalen: dat is leuk en uitdagend. Dat is zwerven! Je verbrandt je vingers wel eens, jongens aan meisjes, of jonggidsen en jongverkenners aan hun kampvuur. Maar dat is scouting: kansen geven en nemen, met vallen en opstaan. In leiding staan betekent een middenweg zoeken tussen volledig loslaten en vanuit de hoogte onderrichten. Een bende jonge honden hou je binnen de grenzen met veiligheid en wijsheid, is onze overtuiging.

WAREN OF WAARDEN?

Scouts en gidsen wikken en wegen, kijken en luisteren, zwijgen en praten gedreven mee over wat er met hen en rond hen gebeurt. Ze voelen zich verbonden met de wereld en zoeken naar oplossingen voor wat hen raakt, ook al is dat niet altijd even eenvoudig. In gesprekken duikt het nieuwste wereldconflict even makkelijk op als het nieuwste model gsm. Zo helpt scouting mee om bewust te zijn van de wereld en er middenin te staan. Iedereen babbelt, allemaal hebben we een oplossing, elke week ontdekken we weer wat nieuw en nieuws. Scouts en gidsen leren uit al deze prikkels een keuze maken en het verschil aanvoelen tussen waren en waarden, tussen ‘hebben’ en ‘zijn’. Zo worden scouts en gidsen bewuste mensen die gaan voor wat ze echt belangrijk vinden.
ZIJ AAN ZIJ
Meisje en jongen, arm en rijk, allochtoon en autochtoon, we tonen door samen te spelen dat het anders kan. Sinds Ivo, die in het buitengewoon onderwijs zit, welp is, kent hij plots veel meer jongens uit de buurt. Milan komt uit Rusland en spreekt nog niet zo goed Nederlands. Sinds hij met jongverkenners Arthur en Iskander speelt, roept hij “stommerik” en “geef mij een pas” als de beste en kunnen zij tellen van ‘odin’ tot ‘desyat’.Wat niet fair lijkt, vechten scouts en gidsen aan. In scouting komen we op voor kinderen en jongeren met minder kansen.

Leefmilieu

ONZE TROEF
Scouts en gidsen vind je buiten: in het bos, bij de vijver of op straat. Vlinders vangen, dammen bouwen, sterrenbeelden ontdekken of in een ijskoud beekje je voeten wassen: van buiten zijn worden we warm van binnen. De natuur daagt ons uit.
BEWUST
Droogtes, vloedgolven, snelsmeltende ijskappen: de natuur lijkt steeds meer uit balans te raken. In hoeverre zijn we daar mee verantwoordelijk voor? Niet altijd even zorgzaam laten we drankblikjes en petflessen achter op onze picknickplek of smijten we tijdens een fantastisch bosspel verf tegen de bomen.Uit respect voor onze leefomgeving willen we spelenderwijs een milieubewuste houding doorgeven, want elke dag kunnen scouts en gidsen het verschil maken: afval sorteren, ecologisch afwassen, bewust consumeren op kamp, de auto eens aan de kant laten... Al doende laten scouts en gidsen van zich horen: een opruimactie met de givers, samenwerken met een lokale natuurvereniging, een bio-eetavond...
VERKEER: SAMEN FIETSEN NAAR DE KYOTONORM
Scouting is verkennen, is nieuwe wegen leren kennen en op pad gaan. In scouting doen we dit letterlijk en zo bewust mogelijk. Met tram, trein en bus trekken we er op uit en brengen we onze omgeving in kaart. Van en naar het lokaal fietsen gidsen en verkenners naar de Kyotonorm.Scouts en gidsen leren op een verantwoorde manier omgaan met verkeer. Ze zoeken de veiligste weg, tonen zich van hun lichtgevendste kant en wagen zich beter niet aan nachtdroppings langs drukke wegen. Zo geven ze het goede voorbeeld en zorgen ze voor veilig verkeer voor zichzelf en andere weggebruikers.

Levensbeschouwing

IDEE
Scouting doe je niet alleen. Samen met anderen vorm je een groep. Die groep vrienden helpt jou dan weer om op te groeien. Het leuke daaraan is dat je binnen scouting jezelf kan en mag zijn.Samen gaan we op ontdekking, naar onszelf en naar elkaar, naar echter en beter. Soms ben je de ontdekker, soms degene die ontdekt wil worden. Soms draag je de groep, soms word je gedragen. Maar altijd gebeurt dat in verbondenheid. Dat is voor ons het basisidee van scouting.
SCOUTING HEEFT ZIN
Natuurlijk beleef je in scouting spel en avontuur, maar onze werking is meer dan dat. We gaan allerlei dingen inzien over onszelf en over het leven. Soms gebruiken wij hiervoor speciale momenten. Tijdens een beloftemoment ervaar je tot in de toppen van je tenen wat ontroering is en als je je totemnaam naar de vier windstreken mag roepen, breekt je stem van trots. Je voelt je één worden met de groep en dat moment zal je altijd bijblijven. Belofte, totemisatie of de raadsrots worden pas zingeving als je er bewust mee omgaat.
INSPIRATIE IS NODIG
Samen gaan scouts en gidsen op zoek naar antwoorden op moeilijke vragen. Wie ben ik? Wat denkt de ander van mij? Wat brengt de dag van morgen? Scouting heeft en geeft zin. Scouts en Gidsen Vlaanderen biedt een christelijk geïnspireerd zingevend aanbod, maar iedereen is welkom met zijn eigen verhaal. We maken plaats voor levensbeschouwing en spiritualiteit in ruime zin: het verhaal van Jezus, Mohammed, Boeddha, een lied van Faithless, ... . Soms is zingeving ook: gewoon wat sterren aan de hemel.

Vlaanderen

Vlaanderen is de plaats waar we wonen. Vanuit Brussel kan je heel Vlaanderen doorkruisen. Van Poperinge tot Kinrooi spoor je drie uur, van Hoogstraten tot Halle anderhalf. Onze taal is wat dit kleine lappendeken bindt. Hoeveel moeite een welp uit Blankenberge ook kan hebben om een kabouter uit Hasselt te verstaan, een nummer van Spring brullen ze allebei luidkeels mee. Die mengelmoes van bekende Vlamingen, schrijvers, dialecten en streekproducten sijpelen in ons leven en onze werking door zonder dat we daar nog bij stilstaan. Zij maken onze Vlaamse cultuur, die we graag willen delen met mensen uit andere culturen.
TROTS
Een dagtrip naar de duinen in Westende, een bezoekje aan het Gravensteen in Gent, de avonturen van Suske en Wiske als kampthema of een Vlaamse zangavond bij het vijfenveertigjarig bestaan van je groep... Allemaal voorbeelden van Vlaamse cultuur, waar we terecht trots op zijn.We dromen van een Vlaanderen en Brussel die fier zijn op hun gedeelde geschiedenis, zonder er zich kritiekloos aan vast te klampen. We willen het mooie ervan kennen en het minder fraaie erkennen.

GAST-VRIJ!

Eva werd geboren in Zwevegem en Layla in Marrakech. De een draagt een kruisje, de ander een hoofddoek. Maar samen maken ze hennatatoeages en allebei eten ze graag frietjes. Een stadswandeling door de Joodse wijk doet de verkenners begrijpen waarom Joodse jongens van die gekke pijpenkrullen hebben, en wat ze omgekeerd zelf aan ‘vreemde’ gebruiken hebben.
Scouts en gidsen bouwen op die manier graag aan ruimdenkende, gastvrije en vredelievende wereld. Dat betekent jezelf zijn en je niet van je stuk laten brengen, en anderen, hoe verschillend ook, zichzelf laten zijn en er waar nodig voor opkomen. Zo maken we werk van een kleurrijk Vlaanderen en Brussel.
BELGIË!
We gaan op kamp in de Ardennen en trekken rond in de Oostkantons. Vlaanderen en Brussel zijn een deel van België, belangrijke spelers op Europees niveau, een deel van de wereld. Opkomen voor een democratisch, multicultureel en vredelievend Vlaanderen en Brussel is dus ook opkomen voor een democratische en verdraagzame wereld.

Solidariteit

MET OPEN OREN EN OGEN
Scouting is geen eilandje. Een scouts- en gidsengroep is niet de enige vereniging in het dorp, de gemeente of de stad. En ook al is er wel eens wrevel over een wervingsactie van een andere jeugdbeweging, maar als het er echt op aan komt, vormen jeugdleid(st)ers op de jeugdraad één front. Zo staan scouts en gidsen met beide voeten in de maatschappij.Scouts en gidsen zijn niet alleen tijdens hun activiteiten scouts en gidsen . De waarden van scouting kruipen zonder dat je het weet onder je vel. In je buurt toon je je respectvol, praat je open met anderen, help je waar je kan. Soms gaan we verder en zetten we ons in voor de samenleving. Met kleine acties in de groep: een fairtradeproduct als vieruurtje of een Oké-banaan aan het kampvuur. Of grotere acties, ook buiten de groep: opruimen rond het lokaal, meebouwen aan een kindertehuis, geld inzamelen voor een goed doel, naar het buitenland trekken om er mee een scouts- en gidsengroep op te richten. KANSEN Tine huilt uit in je armen omdat haar ouders gaan scheiden, Ferida vertelt aan de andere jonggidsen en jongverkenners over de moeilijke situatie in zijn thuisland. Johan met een handicap, Luka met een moeilijke thuissituatie: we willen dat iedereen voldoende kansen en respect krijgt om zijn plek in onze werking te vinden. En ook al gaat dat niet altijd van de eerste keer, enkel zo leren kinderen en jongeren vooroordelen te laten voor wat ze zijn en op te komen voor de belangen van alle kinderen.
HANDEN UIT DE MOUWEN!
Solidariteit veronderstelt actie. Scouts en gidsen ondernemen acties om zichzelf en anderen bewust te maken van rechtvaardigheid en solidariteit. Aandacht voor milieu, vrede en armoede in je activiteiten maken kinderen en jongeren gevoelig voor niet alledaagse thema’s. Een spel over de vierde wereld, een open activiteit op het buurtplein, meewerken aan een Open Kamp of er zelf één organiseren: scouts en gidsen voeren actie op speelse wijze. Samen gaan scouts en gidsen op zoek naar zinvolle initiatieven om onrecht aan de kaak te stellen. Soms kleinschalig, door in de eigen werking financiële drempels weg te werken of materiaal ter beschikking te stellen aan anderen. Soms door mee te stappen in een groter maatschappelijk project in je buurt of dorp. Ook zo maakt scouting elke dag een klein beetje het verschil.

Internationaal

Scouts en gidsen, je vindt ze overal ter wereld. Met 38 miljoen zijn ze, verspreid over 180 landen in alle continenten, allemaal lid van de grote scouts- of gidsenwereldbeweging. Heel wat gelijkenissen dus, maar ook evenveel verschillen.
VAN KLEINS AF AAN
Een spelletje uit Afrika, een film uit China en bananensoep uit Equador zijn manieren om het internationaal bewustzijn van scouts en gidsen groter te maken. Als je dan nog even vermeldt waar je je inspiratie haalde, krijgen ze zicht op de wereld. Op zoek naar andere culturen in jouw omgeving kom je met je groep terecht in een interculturele wandeling, een asielcentrum of een toneelstuk van twee Afrikanen. Het is een stap verder, maar meer dan de moeite.
ONBEKENDE STREKEN
Op zoek naar onbekende streken, mensen en gebruiken leren gidsen en verkenners, jins en leiding een aardig woordje Engels en Frans. Scouts en gidsen gaan op kamp vol verwondering en met respect voor omgeving en gewoontes. Ze leggen contact met plaatselijke groepen en als het even kan, spelen ze samen een spel of trekken ze er een dag of twee op uit. Zo maken ze scouting eens zo boeiend, tegen alle vooroordelen in.

INTERNATIONALE KAMPEN

Samen op kamp met scouts en gidsen van over heel de wereld, het blijft boeien: ‘goeiemorgen’ in tien verschillende talen, op tocht met je internationale patrouille, stil worden bij de megaslotshow, dassen wisselen, een spel spelen uit Oeganda, vrienden en vriendinnen maken voor het leven. Scouts en gidsen leren gaandeweg dat ze deel uitmaken van een grote wereldbeweging.En groeien in verbondenheid is groeien in solidariteit. ‘Wereldbroederschap’ wordt zo stap voor stap concreet.