Jeugdbewegingen en erfgoed

Datum van publicatie:
10/2010
Korte Beschrijving:
De jeugdbeweging zit in onze (culturele) genen...

Kledingstukken uit de jaren 1960, oude meubels, de muziek waar je ouders naar luisterden, enzovoort. Het kan je koud laten, maar je kunt het net zo goed cool vinden. Sommigen vinden het misschien oude brol, maar de meesten noemen het vintage, old school of retro.

Conclusie: de dingen en verhalen van vroeger zijn minder oubollig dan ze op het eerste gezicht lijken!

Aan oude liedjes, kleren, verhalen, spelen en spullen is er in de jeugdbeweging geen gebrek. Jeugdbewegingen zijn dan ook op en top retro! Bovendien hebben al die zaken nog eens een echte culturele waarde. Wablief!? Kampliederen en oude uniformen waardevolle cultuur? Inderdaad. Nergens ter wereld is de jeugdbeweging zo groot en populair als bij ons. Het is een kenmerk van onze samenleving, het zit in onze cultuur ingebakken. En daar mogen we gerust ongegeneerd trots op zijn.

Jeugdbewegingen zijn cultureel erfgoed!

Bij deze publicatie hoort ook een spel dat met de groep kan gespeeld worden. Je kan het ontlenen op het documentatiecentrum van Scouts en Gidsen Vlaanderen

(V.U.: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw e.a.)

Downloaden: