Vzw, een goed idee?

Datum van publicatie:
03/2011
Korte Beschrijving:
Een handleiding voor het oprichten van een VZW, naast je groep. Ook tips voor goede werking tussen de groep en VZW.

Regelmatig komen op het verbondscentrum vragen binnen zoals: "We zouden een vzw willen oprichten, maar hoe beginnen we daaraan?" of "We moeten onze statuten wijzigen. Welke stappen moeten we daarvoor volgen".

Sedert 2002 is er een nieuwe vzw-wetgeving in voege die een aantal nieuwe vormelijke verplichtingen oplegt aan vzw's. Deze brochure wil in een eerste plaats een handleiding aanreiken voor groepen die een vzw willen oprichten en we trachten daarbij wat tips te geven voor een goede werking tussen de groep en de vzw. Deze brochure is echter geen promotiecampagne voor het oprichten van vzw's. Het is voor vele groepen immers niet onmiddellijk noodzakelijk om er één op te richten. Maar ook als feitelijke vereniging (d.w.z. een groep zonder het statuut van vzw) kom je in aanraking met een aantal juridische verplichtingen. Ook hierover kan je informatie vinden in deze brochure.

Verder vind je een aantal bijlagen: statuten, een aantal overeenkomsten, en de nieuwe vzw-wet. Op deze manier krijg je een aantal bruikbare voorbeelden.
Achteraan in de brochure vind je ook een eenvoudige methodiek om de behandelde problematiek te bespreken, zowel binnen de groep als op districts- of gouwniveau. Bedoeling is om op een speelse manier de thematiek aan te brengen.

Tot slot nog dit: wanneer je deze brochure leest, moet je altijd in het achterhoofd houden dat ze onmogelijk volledig kan zijn. Dat was ook niet de bedoeling. Het is in de eerste plaats de bedoeling om te komen tot een vlot leesbare inleiding in de wereld van het vzw-gebeuren. Bovendien verschillen plaatselijke situaties te veel van elkaar om met alles rekening te kunnen houden. Wanneer je dus met een specifiek probleem wordt geconfronteerd waarop je het antwoord niet terugvindt in deze brochure, aarzel dan niet om een mailtje te sturen. Je wordt met plezier verder geholpen!

(V.U.: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw)

Verkrijgbaar:
Te koop in Hopper Winkel