Welke ondersteuning kan ik krijgen?

Initiatieven om een nieuwe groep op te starten ondersteunen we graag vanuit de nationale koepel. Als je contact opneemt met het nationaal secretariaat word je in contact gebracht met een stafmedewerker die naar jouw verhaal luistert, je op weg helpt en je in contact brengt met enkele belangrijke mensen die jou kunnen helpen een lokaal netwerk uit de bouwen.

District

De districtscommissaris (DC) ondersteunt een district (=een tiental groepen in eenzelfde regio). Dat doet deze door overlegmomenten te organiseren voor alle groepsleiding (=districtsraad), vorming te voorzien, groepen te begeleiden bij moeilijkheden enz. Iemand van het nationaal secretariaat kan je in contact brengen met de DC van het district waarbij jouw nieuwe groep zou behoren. De DC helpt je niet alleen met allerlei praktische ondersteuning, maar brengt je ook in contact met de mensen of diensten binnen binnen Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Peter-metergroep

De DC brengt je in contact met de groepen in jouw buurt. Zo kan je zeker weten dat je met jouw groep niet in het vaarwater van de andere groepen komt en kan jehen om info vragen. Vraag een groep of zij een soort peter of meter van jouw groep willen worden. Hoor of je eens een dagje kan meedraaien om te weten te komen hoe een dag scouts verloopt, hoe zij hun programma opstellen, hoe zij hun kamp voorbereiden enz.

Ploegen

Op nationaal niveau heeft Scouts en Gidsen Vlaanderen vrijwilligers die rond een bepaald (pedagogisch) thema werken; de ploegen. Zo zijn er ploegen die werken rond thema's als internationaal, diversiteit, zingeving, akabe, lokalen, de verschillende takken, enz. De ploegen ondersteunen vragen van groepen en hebben rond hun thema vaak heel wat expertise, dus bij hen kan je zeker en vast terecht met specifieke vragen.

Wat biedt Scouts en Gidsen Vlaanderen?

Helft lidgeld

Elk lid betaalt ieder jaar lidgeld aan Scouts en Gidsen Vlaanderen. Hiermee ben je verzekerd voor alle activiteiten die je in scoutsverband doet (zowel activiteiten als overlegmomenten). De actuele bijdrage vind je hier. Opstartende groepen moeten het eerste jaar voor alle leden en leiding slechts de helft van het lidgeld betalen.

Vorming

Scouts en Gidsen Vlaanderen biedt korte en meerdaagse vormingen aan. Je kan bv. op animator- of hoofdanimatorcursus gaan (vaak krijg je een hogere subsidie van de gemeente als leiding een (hoofd)animatorattest heeft!), maar er is ook vorming op maat. Naargelang je vraag bekijken we wat mogelijk is. Korte vormingen kunnen gaan van een werkwinkel van 2u tot een volledige dag. Zo kan je vorming volgen over hoe je een spel ineen steekt, hoe je met scoutstradities omgaat, hoe je technieken zoals sjorren aanleert enz. Voor meerdaagse vormingen betaal je een bijdrage (die je meestal van de gemeente terugkrijgt!), korte vormingen zijn gratis!

Website

Elke groep kan een gratis website in de huisstijl van Scouts en Gidsen Vlaanderen laten maken. Alle info vind je hier.

Ledenadministratie

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft een online programma om alle leden en leiding te registreren: de Groepsadministratie. Vanaf je groep erkend wordt, word je automatisch in de Groepsadministratie opgenomen.

Publicaties

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft doorheen de jaren heel wat publicaties ontwikkeld die jouw groep verder kunnen helpen en heel wat hiervan zijn online te vinden.

Leden- en leidingcommunicatie

Over&Weer

Jaarlijks publiceert Scouts en Gidsen Vlaanderen 4 edities van haar leidingstijdschrift Over&Weer. Hierin tref je diverse en boeiende, speelse én onderbouwde artikels over onderwerpen als takwerking, spel, kamp, veiligheid, enz. Als leiding krijg je O&W in je brievenbus van zodra je aangesloten bent bij Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Krak?Boem!

Voor leden (maar ook leiding) valt er 4 keer per jaar de Krak?Boem! in de bus. Een groot ledenblad vol met vanalles over, tussen, voor, met of zonder scouting. Soms ernstig, soms wat onnozel. Elke keer een ander thema.

Startpakket

Naast al het bovenstaande hebben we nog wat voor je nieuwe groep! We voorzien een startpakket op maat van jouw groep. Dit is bv. korting op groepslintjes, het Buitenboek, de Totemmap, enz. De DC bekijkt de mogelijkheden samen met je groep.