Zoek
Waar in een bos mag je spelen?

 Bosspelen in Vlaanderen- Bosspelen in Wallonië  - Natuurvriendelijke spelen

Je mag helaas niet overal spelen in de Vlaamse en Waalse bossen. Gelukkig zijn er in Vlaanderen (zomer)speelzones. Zoek ze op voorhand op in de lijst met alle speelzones .

Bosspelen in Vlaanderen

In Vlaamse bossen moet je in principe op de wegen en paden blijven. De plaatsen waar je wel mag spelen zijn aangeduid als speelzone. In die speelzones mogen jullie naar hartenlust spelen en ravotten. Op de lijst met speelzones kan je zien waar er speelzones zijn in Vlaanderen. In het bos zelf worden die met volgend bord aangeduid:

 

Daarnaast zijn er ook stukken bos die van 1 juli tot 31 augustus worden opengesteld als 'zomerspeelzone'. Tijdens het jaar kan je daar niet spelen, omdat er vogels broeden of specifieke planten bloeien. Die zomerspeelzones zijn in het bos meestal niet aangeduid, je kan ze best online opzoeken. Goed om weten is dat zomerspeelzones, in tegenstelling tot gewone speelzones, toegankelijk zijn van 8 tot 22 uur.

Het ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) beschouwt dauwtochten en avond- of nachtspelen als risicovolle activiteiten voor de natuur. Je moet er een machtiging voor aanvragen. Ook als er geen speelzones zijn in het bos waar jullie willen spelen, moet je een machtiging aanvragen.

Bosspelen in Wallonië

Ga je op kamp in Wallonië? Dien je aanvraag voor het spelen in bossen in vóór 1 mei bij de chef van het 'cantonnement' waar je op kamp gaat. En voeg er een kopie of scan van de stafkaart bij met aanduiding van de kampplaats en de eventuele voorkeursbos(sen) waar je wil spelen.

Meer info vind je op opkamp.be.

 

Natuurvriendelijke spelen

Er zijn veel spelen waarmee je je leden de natuur op een andere manier kan laten ontdekken. Je vindt ze op natuurenbosspel.be of in de spelendatabank. Er is een buitenbenenboek: kant en klare bosspelen, weetjes over planten en dieren,... die inspiratie geven voor natuurvriendelijke activiteiten in de vier seizoenen.